Denna dag i historien

Denna dag i historien

Den 27 januari är Förintelsens minnesdag. Oavsett vilken dag som denna dag infaller på så är det Förintelsens minnesdag. Denna dag i historien då nazismens fasor blev officiella för världen.


Hur kunde det ske?

Frågan som ställts så många gånger och som fortfarande saknar svar. Oavsett hur vi vänder och vrider på det, så var det människor som var bakom det som hände. Förintelsen. Utrensningen av de som inte var rena.

Som så många andra har jag varit i koncentrations lägret i södra Polen, i Auschwitz-Birkenau, och sett det ofattbara. Försökt förstå det ofattbara.

För mig har det alltid känts viktigt att börja i Nürnberg. Det var där allt, eller i alla fall det mesta började, med Nürnberglagarna. Uppskattade och hyllade. Naturliga i sin tid. Helt okej. Helt rätt. I sin tid. Men ändå så fel.

Jag säger inte att besöket i Auschwitz-Birkenau inte berörde mig. Det gjorde det. Jag har verkligen svårt att se hur någon levande människa kan besöka dessa rester av ett koncentrationsläger och inte känna känslan av koncentrerat hat, rädsla och elakhet. Det finns inte ett spår av medmänsklighet där.

Däremot, den känslan som förmedlades i Nürnberg var helt annorlunda. En känsla av att det var naturligt att säga nej till oliktänkande, olika och ”icke-normala” var helt normalt. Som tidigare politiskt aktiv var det, och är det, intressant att se hur man kunde normalisera galna tankar. Sakta men säker blev det som, tänker jag, var otänkbart fullt normalt och tänkbart.

Oavsett hur man vänder och vrider på saker. Det finns inget som kan rättfärdiga det som hände under Förförintelsens tidevarv. Man måste vara vaksam och ständigt agera mot alla former av tecken på att det kan hända igen. För den typen av galenskap har hänt igen. Den typen av galenskap händer igen.

Det finns inget som egentligen i ord kan förklara det som hände under Andra Världskriget. Det som vi måste vara vaksamma för och medvetna inför är allt det som hände INNAN det brakade loss. De små stegen. Lite för lite försköts värdegrunden och verkligheten. Det verkade bra och naturligt då. Idag vet vi att det var fasansfullt och omänskligt.

Vi kan lova att det inte ska hända igen.

Det är upp till oss alla att det inte händer igen!

The point of no retur – Auschwits-Birkenau

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s