Serve to change lives är SKOJ

Serve to change lives är SKOJ

Varje år arrangerar Rotary ett International Assembly som samlar inkommande guvernörer från hela världen. I år skulle denna träff för första gången vara i Orlando, Florida, men det blev en annan typ av premiär istället. Det blev den första digitala International Assembly och jag fick följda öppningsceremonin från hemmet i Trelleborg. Jaja… vad är väl en konferens i Florida när man kan vara i Trelleborg?

Under öppningsceremonin tillkännagav inkommande presidenten för Rotary International, Shekhar Metha, från Rotary Club of Calcutta-Mahanager, West Bengal, Indien, temat för sitt år. Serve to change lives.Shekhar Metha har redan tidigare aviserat att den tjänstegren inom Rotary som vi i Sverige kallar Samhällstjänst ligger honom varmt om hjärtat. Under sitt anförande gav han olika exempel på hur han förändrats som person genom olika projekt.

Mångfald och medlemskap ligger också i fokus för Shekar Methas år som RI president. Han har satt målet att vi ska växa från 1,2 miljoner medlemmar till 1,3 miljoner per den 30 juni 2022. Uppmaningen var att varje rotarian ska ta med minst en gäst ”Each One, Bring One”, till möten, projekt och för framtida medlemskap.

Ett initiativ för året är också ”Empowering girls”. Ge flickor möjlighet till utbildning och vägar framåt för att säkra upp framtida generationers kvinnliga ledare. Han underströk Rotarys värderingar kring mångfald, jämlikhet och inkludering i detta.

Jag har haft lite mer än ett dygn på mig att fundera kring detta och känner mer och mer att de tankar som han lyfte fram passar med mina tankar för året. Det är lite mer än ett halvår sedan jag bestämde mig för att det som kommer hamna i fokus under mitt år är att

Rotary ska vara
Samhällsrelevanta
KOmmunicerande
Jämlikt
– SKOJ

Ju mer jag tänker på mina tankar desto mer märker jag hur väl de matchar med Shekhar Methas tankar.

För att vi ska kunna vara en organisation som är relevant i samhället måste vi bidra på olika sätt genom vårt eget arbete. Mentorskap. Agera i vardagen. Göra saker. Kan vi bidra till en bättre värld ska vi göra det. Genom att vara delaktiga, aktiva och relevanta i vårt närsamhälle kan vi förändra liv. Vi kan också förändra liv för andra i andra delar av världen genom att vi är aktiva och bidrar i vårt välgörenhetsarbete genom projekt via The Rotary Foundation.

Vi har förutsättningarna att kunna bidra på olika sätt till att skapa bättre förutsättningar i världen för alla. Det är att visa på ledarskap och agera. Genom att ta tag i de ojämlika förhållanden som finns, nära och långt borta, och ge framförallt flickor och kvinnor möjligheter att växa till sin fulla potential.

Equality. Diversity. Inclusion. Jämlikhet. Mångfald. Inkludering. Tre ledord för Rotary. Vi är en världsomspännande organisation. Det är väl helt enkelt självklart för oss att alla är välkomna till oss. MEN vi måste också se till att det inte bara är ledord för organisationen i det stora, utan också något som genomsyrar våra klubbar.

Kommunikation då? Om vi inte pratar om det vi gör, så är våra insatser inte så mycket värda. Nog för att det kan vara bra att agera i det tysta ibland. Men ska vi kunna vara med och förändra liv, måste vi berätta om vad vi gör – hela tiden, varje dag. I det stora. I det lilla. Vi kan vara med och förändra och förbättra världen. För varje dag som går.

2 reaktioner på ”Serve to change lives är SKOJ

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s