Rotary ska vara SKOJ

Rotary ska vara SKOJ

Allt börjar med dig. Vi är alla kuggar i ett stort maskineri. 1,2 miljoner kuggar i Rotary-maskinen. Jag bidrar med mina kunskaper, mitt engagemang, mitt nätverk. Bidrar du med ditt så skapar vi en enorm maskin som bidrar till förändring i världen. 

Varje rotarian finns i en klubb. Varje klubb finns i ett distrikt och i en zon som är en del av Rotary International. Rotary är vår gemensamma värdegrund och ett paraply som sträcker sig över mer än 200 länder och landområden. Distriktet är en geografisk indelning och distriktets organisation är en stödorganisation för klubbarna. Zonen är en indelning som erbjuder stöd för distrikten. Viktigast av allt är varje enskild rotarian, rotarianens nätverk och engagemang.  

 

I samband med distriktssamrådet i Rotary distrikt 2390 fick jag som nästnästkommande guvernör presentera mina tankar och visioner. Det handlar om vad jag tänker prioritera under det år jag är distriktets guvernör under perioden 2021-07-01–2022-06-30.

Min vision kan sammanfattas i tre ord, eller för den som vill , tre perspektiv.
Rotary ska vara 
SAMHÄLLSRELEVANTA

Detta perspektiv handlar om Rotary och den värld vi lever i. Det handlar om projekt som bedrivs lokalt men även internationellt.  Det är en koppling mellan de stora frågorna i vår organisation som End Polio Now som varit på agendan i 30 år men även hållbarhet, som jag arbetat med det senaste året. Rotary är en organisation som är engagerad i olika samhällsfrågor. Viktigt är det att de frågor som vi engagerar oss i är viktiga lokalt i olika sammanhang men även internationellt sett. 

Här handlar det om de projekt som bedrivs lokalt. Det handlar om de projekt som bedrivs internationellt. Det är arbetet som bedrivs via Rotary Doctors, The Rotary Foundation, Shelterbox,  enskilda klubbars engagemang och bidrag. 

De frågor som vi väljer att engagera oss i är det som inte bara är viktigt för oss utan för det samhälle vi verkar i. Vi gör gott både här och i fjärran, vi agerar när så behövs.

Men kom ihåg. Vi är även världens största yrkesnätverk. Ett nätverk av alla världens yrken. Hur kan du som enskild rotarian använda dig av kontakter världen över, men även på hemmaplan för din verksamhets bästa och utveckling? Vad gör du för att öka dina affärsmöjligheter som medlem i Rotary? När fick du senast ett problem i ditt företag som du fann lösningen via ditt nätverk i Rotary? Jag har flera egna exempel.

Möjligheterna är oändliga.
Rotary är, åter igen, VÄRLDENS STÖRSTA YRKESNÄTVERK!
Hur och när använde du dig av detta nätverk, professionellt, senast?
Jag gjorde det i veckan. 

Om du bara använder dig av ditt nätverk inom Rotary så bidrar du till att göra Rotary samhällsrelevant. Tänk till. Se till att göra Rotary samhällsrelevant. 

Rotary är Samhällsrelevant

Möte med Rotary Sustainability Distrikt 2390

 

Rotary ska vara 
KOMMUNICERANDE

Lika viktigt som det är att vi är relevanta i vårt närsamhälle och i världen, så är det viktigt att vi berättar om det. 

För mig handlar det om alla former av kommunikation. Det kan handla om något så enkelt att du bär Rotary-nålen synligt. Det handlar om att du köpt End Polio Now-pennor och dela ut dem till vänner och bekanta. Samtidigt som du delar ut dessa pennor berättar du om att du köpt dem såt att för varje penna du ger, blir det $ 3 till kampen mot polio. $ 1 går från dig när du köper pennan, Bill and Melinda Gates Foundation bidrar med $ 2 för varje dollar Rotary samlar in. Tre dollar är vad som sägs behövas för att ge ett barn ett poliofritt liv.

Det finns mängder av verktyg att använda. Hemsidor, nyhetsbrev, mailutskick, papperslappar, pennor, roll-ups, Facebook, Instagram…. men också den oslagbara mun-till-mun-metoden. Stolta rotarianer som berättar, KOMMUNICERAR, om att gott vi gör och kan bidra med här i världen. Både i vårt närsamhälle, om vi är samhällsrelevanta, som i fjärran. 

Rotary ska vara 
JÄMKLIKT

Oavsett hur vi vänder och vrider på vår organisation uppfattas Rotary som ett hemligt sällskap för vita äldre män som äter lunch tillsammans. Rotary är definitivt inte ett hemligt sällskap. Klubbar möts på andra tider än lunch och det finns klubbar med fler kvinnor än män och medelåldern är relativt sett hög. Det enda sättet vi kan ändra på detta är att vara aktiva i vår medlemsrekrytering. 

Inget händer av sig själv. Allt kräver en medveten och långsiktig strategi. En del i det är att vi ser till att vi är samhällsrelevanta och berättar om det, kommunicerar det. 

 

Nya medlemmar i en klubb

 

 

Allt hänger samman. Om vi som organisation ser till att vara Samhällsrelevanta och KOmmunicerar det så vill fler vara med. Om fler vill vara med ökar Jämlikheten i vår organisation. Ju mer Jämlika vi är desto mer Samhällsrelevanta blir vi och då får vi fler som KOmmunicerar om det vilket i sin tur leder till att fler vill vara en del av Rotary och då blir vi mer Jämlika. 

Ja, du fattar vart vi är på väg…..

Men, det viktigaste av allt är att

Rotary ska vara 
Samhällsrelevanta
KOmmunicerande
Jämlikt

så leder det fram till min vision

Rotary ska vara
S
KO
J

 

Rotary ska vara SKOJ

 

 

 

4 reaktioner på ”Rotary ska vara SKOJ

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s