Tre steg för att inspirera och informera

Tre steg för att inspirera och informera

Ett av de spännande uppdragen som man har som inkommande guvernör är att genomföra en utbildning för ”sina” presidenter. Det vill säga en utbildning för de som kommer vara presidenter i de klubbar som finns i det geografiska området, i distriktet, som man har ansvar för. Spännande, skrämmande, utmanande och kul.

Konceptet har varit under en tid att ha en heldag på ett hotell, eller snarare i en skola, och dra igenom allt. Total korvstoppning kring allt det fantastiska som Rotary är och står för. Inte så mycket för att vi lever i en tid av pandemi utan mest för att jag vill göra något annat, blev det också något annat. En utbildning och inspiration i tre steg som i princip vem som helst hade möjlighet att delta i.

Tack vare att Burlöv Rotaryklubb och Burlöv-Karstorp Rotaryklubb skaffat sig en tom butikslokal på Burlöv Center, som används för att sända klubbens veckomöte, finns det en väl utrustad Rotary studio. Plus, det viktigaste som behövs, personer som är engagerade och intresserade av att göra en bra produktion.

För mig är öppenhet viktigt. Kanske det allra viktigaste. Nog för att vissa saker endast är menat för vissa, men väldigt lite av det som rör Rotary är hemligt och endast för utvalda ögon. I princip samtidigt som jag bestämde mig för att årets President-Elect Training Seminar (PETS) skulle genomföras digitalt bestämde jag mig för att detta skulle vara en dag öppen för alla rotarianer och rotaractare i distriktet. Alla vill/kan inte komma, men alla ska ha möjlighet att göra det. Fördelen är att alla är välkomna, nackdelen är att de som förväntar sig en särskild inbjudan kommer inte få den. Alla som vill, kan och är nyfikna är välkomna.

Det hela var uppbyggt i tre steg, eller fyra om man räknar med själva inbjudan och förberedelserna. Inbjudningar som skickats direkt till de inkommande presidenterna, sekreterarna och skattmästarna med uppmaningar att sprida ordet. Information finns på distriktets hemsida och alla rotarianer i distriktet kan anmäla sig. Lite över 100 anmälningar till dagen kom in. I förväg skickades ett omfattande material ut i form av alla powerpointbilder som skulle visas och de som bara skulle nämnas. Manegen är krattad.

Första delen – dagen för inspiration och information

Den traditionella PETS (President-Elect Training Seminar)-utbildningsdagen genomfördes den 13 mars på ett annorlunda sätt. Både i form av upplägg, genomförande och innehåll. Dessutom var det en dag som inte enbart riktade sig till inkommande presidenter, sekreterare och skattmästare. Alla som var intresserade kunde koppla upp sig när de ville under denna dag med inspiration och information kring Rotary. Under de tre timmar av direktsändning som seminariet pågick var mellan 100-110 rotarianer och rotaractare inloggade.

Den första timmens innehåll handlade om Rotarys vision, värdegrund, inriktningar, organisation och struktur. Inkommande president för Rotary International Shekhar Mehtas tema ”Serve to change lives” presenterades och kopplingar gjordes till inkommande guvernör Ulf Bingsgårds tema ”Rotary ska vara SKOJ” gjordes. Det var inte bara föreläsning utan deltagarna fick tillfälle att prata med varandra i bikupesamtal som leddes av Lotten Tegstam-Welinder, Lund International Rotary Club.

Den första timmen går att se via https://youtu.be/mSsLQ2BAVfU

Nästa del av dagen var mer inriktad på praktiska tips kring hur vi kan arbeta. Inkommande president för Rotary International Shekhar Metha har satt som mål att Rotary ska växa till 1,3 miljoner medlemmar per 30 juni 2022. Tidigare guvernör för distriktet Torkil Rönne, Malmö-Öresund Rotaryklubb, presenterade olika former för medlemskap. Ett sätt att kunna ”Serve to change lives” är att driva olika typer av projekt. För att kunna driva projekt behövs oftast pengar och chair för distriktets kommitté för The Rotary Foundation Viveca Serder, Malmö-Möllevången Rotaryklubb, berättade om vikten av att både samla in pengar och vilka möjligheter som kan ges via TRF. Avslutningsvis blev det samtal kring hur Rotarys synlighet ska kunna ökas. Samtalen under denna timme leddes av Krister Fraser, president för Burlöv Rotaryklubb.

Den andra timmen går att se via https://youtu.be/M5pliU3Dz0I

Den avslutande timmen innehöll mer konkreta tips till inkommande presidenter, sekreterare och skattmästare. Distriktssekreterare Lillemor Darinder, Malmö-Skeppsbron Rotaryklubb gjorde en genomgång av en sekreterares viktigaste uppgifter. Detta kommer följas upp senare i vår med en än mer detaljerad genomgång. Distriktsskattmästare Göran Olofsson, Falsterbo-Vellinge Rotaryklubb, presenterade kommande års faktura samt gav tips på var mer information kring ekonomihanteringen kan hittas.

Den tredje timme går att se via https://youtu.be/rRTaOTVMYls

Dagen både inleddes och avslutades av distriktets guvernör Stefan Knutsson, Lomma-Bjärred Rotaryklubb.

Denna dag med inspiration och information kring Rotary har fått höga betyg av deltagarna i den undersökning som skickades ut. Ett mycket uppskattat arrangemang.

Den andra delen – reflektion i mindre grupper

Varje klubb i distriktet tillhör ett geografiskt delområde för vilket en assisterande guvernör är ansvarig. En assisterande guvernör är guvernörens förlängda arm och länken mellan guvernören och klubbarna, primärt presidenterna. De sju assisterande guvernörerna träffade under en veckas tid presidenterna inom sina respektive områden. Dessa träffar syftade dels till att presidenterna skulle lära känna sin assisterande guvernör, dels att lära känna de som kommer vara presidenter under samma år i grannklubben, klubbarna i det gemensamma området.

Syftet var även att de gemensamt skulle kunna reflektera över vad de lärt sig under inspirations- och informationsdagen samt fundera på vad som kan göras tillsammans. Nog för att ensam kan vara stark, men mycket gott kan också göras tillsammans. Dessutom gav träffarna möjligheten att lyfta vilket stöd presidenterna och klubbarna önskar av distriktet under kommande år. Tack och lov kommer det vara en ständigt pågående diskussion under året.

Tredje och avslutande delen – en gemensam reflektion och avslutning

Lördagen den 20 mars, en vecka efter själva inspirations- och informationsdagen, fanns möjlighet för presidenterna att koppla upp sig under en timme för samtal med mig som deras inkommande guvernör. Dela gemensamma tankar och reflektioner tillsammans med sina kollegor i distriktet.

Det gäller att hitta nya vägar och nya sätt att jobba på. Tänka nytt. Våga prova nya vägar. Ge en grund att stå på och peka ut färdriktningen. Ge kunskap och information. Inspirera. Skapa nytt tillsammans. Det är så vi kan se till att alla känner att Rotary ska vara SKOJ.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s