Två viktiga dagar i april

Två viktiga dagar i april

April är en månad som betyder mycket för mig. Två, eller kanske till och med fem, viktiga dagar finns i denna månad.  Viktiga dagar är så klar mina föräldrars bröllopsdag, min brors födelsedag och min mors födelsedag – utan dem hade jag inte varit den jag är idag.

Min födelsedag, den tredje april, är en viktig dag för mig. Torsdagen den 3 april 1975. Det är så klart en livsviktig dag för mig. Inte så mycket för att jag gör så mycket av dagen i sig. Men ens födelsedag är ju viktig.

Den andra dagen är tisdagen den 28 april 1992. Vad hände då denna tisdag, när jag är nyss fyllda 17 år, som jag anser vara en så viktig dag för mig?

Det var dagen då mitt samhällsengagemang föddes. Jag visste väl inte riktigt det då, men det som hände den dagen påverkade mycket av mitt liv framöver. Mitt engagemang för att vara med och påverka saker och ting i Trelleborg. Engagemanget i ideella organisationer. Kunskapen om att om man engagerar sig så kan man påverka. Vikten av att agera långsiktigt och vikten av att påverka rätt personer. Vikten av att inte bara vara en gnälllpelle utan att komma med konstruktiva lösningar. Vikten av att våga. Vikten av förstå strukturer och vikten av att tro på det man vill åstad komma och ha ett gott gäng med sig på vägen.

Jag tror i ärlighetens namn att ingen, INGEN, trodde 1992 att vi 2020 skulle fira 25 årsdagen av den återuppbyggda Trelleborgen. Motståndet var då massivt. Vi var galna drömmare som trodde att Trelleborgs kommun skulle få för sig att återköpa marken och rekonstruera Trelleborgen på dess ursprungliga plats.

Men, vi hade Föreningen trelleborgen i Trelleborgs konstituerande årsmöte den 28 april 1992. På ett fåtal månader hade vi fått mer än 300 medlemmar.  Stödet var stort, både i form av medlemstillströmning till föreningen och gällande insändare kring att trelleborgen skulle återuppbyggas.

Den process om var kring trelleborgen var otroligt lärorik. Den visade på vikten av att engagera sig och driva vettiga frågor. Det visade också vikten av lyhörda och insiktsfulla politiker.

För egen del så var det då och så mitt intresse och engagemang för samhällsfrågor föddes. Om man vill kan man förändra saker och ting.

Med vettiga sakliga konstruktiva argument kan man försätta berg.
Eller i alla fall bygga borgar!

Den rekonstruerade trelleborgen i Trelleborg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s