Kiev en modern storstad i öst

Kiev en modern storstad i öst

En huvudstad som hade hamnat rätt långt ner på besöksbara huvudstäder var Ukrainas huvudstad Kiev. De senaste årens bilder från stan med uppror och Rysslands annektering av Krim hade bidragit till detta. Plötsligt började bilder på sociala medier dyka från besökare på Eurovision Song Contest från en spännande stad. Året var 2017 och Kiev var värdstad. Helt plötsligt blev Kiev en stad värd att besöka. Från nästan sist på listan hamnade den i topp och jag åkte dit. Hotellet jag bodde på ligger precis vid Självständighetstorget, mitt i Kiev. 

Även om solen sken och lugnet rådde i Kiev, fanns det tydliga tecken från den tid som nyss varit. Det var första gången för min del när nutidshistorien var så påtagligt och så synligt närvarande. En av gatorna vid hotellet var kantade med minnestexter för de som fallit i kampen för ett fritt och demokratiskt Ukraina några år tidigare. En påtaglig närhet av det som nu är historia, för några år sedan var nyhetsflödet.

Något som också var en del av nutidshistorien men ändå längre bort i tiden var olyckan vid kärnkraftverket i Tjernobyl. Tidsmässigt var allt detta längre bort i tiden och ägde rum under en annan regim. Dessutom var det geografiskt längre bort, så distansen till olycksområdet var påtaglig på många olika sätt. Innan jag reste till Kiev fick jag tips om att besöka Tjernobylområdet vilket jag också gjorde. Men det är en annan historia.

Landet är geografiskt rätt stort men ligger ändå inklämt, klämt mellan Ryssland och EU. När jag vandrade runt i stan när jag precis kommit dit, så kom jag till en staty, en båge, som symboliserar vänskapen mellan länderna. Mellan Ukraina och Ryssland.

Vandra i Kiev är väldigt trevligt. En vacker stad att vandra i när det gäller de gamla och pampiga byggnaderna. Det känns att det är en stad med makt, eller i alla fall en stad med lång historia och betydelse.

En av de saker jag märkte med mig själv att jag ständigt drogs till att göra var att vandra längs med floden Dnepr. I förhållande till hotellet så låg det inte på vägen, men det var något med floden och hur man valde att använda sig av sitt flodnära läge. För Kiev är en stad mitt inne i landet, så det enda vatten som naturligt finns är floden Dnepr. En närhet som de insett och numera använder på ett trevligt sätt.

 

En del i det vackra i stadsbilden är de olika kyrkorna och klostren.

 

Som alltid när jag är ute och reser försöker jag äta den lokala kosten. I alla fall dricka lokal öl. På resan till Tjernobyl fick vi borsjtj, eller i alla fall en form av denna rödbetssoppa. Av min erfarenhet av att ha besökt olika länder i östra Europa kan jag bara konstatera att maten är rätt så rejäl. Fördelen är dessutom att om man äter en rejäl frukost, vilket jag kunde göra på hotellet, så står man sig nästan hela dagen. Den ukrainska maten är, likt den ryska, rejäl.

Besöket i Kiev gjorde att jag fick upp ögonen för en lite spännande stad i östra Europa. En viss försiktig öppning mot världen västerut märktes. Jag skulle nog vilja säga att om man vill ha en lite udda, men ändå trevlig, weekendresa så är faktiskt Kiev ett alternativ. Det är en stad värd ett besök. Inte en världsstad som man kan besöka närsomhelst, men en varm skön sommarkväll tar jag gärna en kall öl vid floden Dneprs strand och njuter av livet. Kiev är en stad värd att besöka och överraskas lite av.

En trevlig kvarglömma från Eurovision – I love Kyiv

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s