Styrkan i det roterande ledarskapet

Styrkan i det roterande ledarskapet

Jag skulle nog våga påstå att ledarskapsfilosofin inom Rotary är unik och annorlunda. Inte bara det, utan också utmanande. Istället för att bygga upp en personkult kring ”den store ledaren” på toppen så är det ledarskapet ”ute på golvet” som är det viktiga. Som jag uppfattar det är det inte vad ”den store ledaren” säger som är så viktigt som vad som händer ute i varje klubb, engagemanget hos varje rotarian, som är det viktiga.

För mig, som har erfarenhet från samhällets olika sektorer, men kanske mest initialt från den offentliga och idéburna sektorn, så bygger ledarskapet mycket på vem som representerar helheten. En ledare som är framvald av en form av majoritet. Folket går till val vart fjärde år, väljer ett fullmäktige som utser de som ska leda dem i fyra år framöver. I en föreningen sker detta årligen. I de privata företagen utses ledargarnityret också varje år utifrån aktieägarnas vilja.

Är man en god och lyckad ledare så får man fortsätta en period till. Kanske till och med ökas ens ekonomiska ersättning. I ärlighetens namn är det väl ytterst sällan man jobbar för att inte bli omvald, eller få ens förordnande förlängt eller för den sakens skull få sin lön eller ersättning förlängd eller ökad. Effekterna av detta är att man vill bli omvald, sitta kvar, få högre ersättning och bli oersättlig. Indirekt blir effekterna av detta att man inte vill/kan/bör lyssna på sin ersättare/företrädare. Opinionssiffrorna eller aktiekurser dömer hur bra man är på att leda sin organisation. Vem vill inte vara bättre än sin företrädare?

Inom Rotary är det snarare precis tvärtom. Det är inte en kamp mot tidigare ledare. Ju mer man inser att man är en kugge i ett stort maskineri desto ödmjukare och insiktsfullare ledare blir man. Mitt uppdrag är inte att för ändra världen ensam utan göra det tillsammans med mina företrädare och efterträdare. Jag är en kugge i det stora maskineriet, jag inte det stora maskineriet.

Jag har vid två tillfällen haft möjlighet att dela med mig av mina erfarenheter så här långt på vägen till att bli distriktets guvernör. Två träffar med distriktets tidigare guvernörer som lyssnat till min upplevelse av Rotary Internationals första digitala International Assembly. En träff som skulle ha vari i Orlando, Florida, men som blev i Trelleborg, Skåne, för min del.

Under vår träff tillsammans delgav jag mina erfarenheter från International Assembly. Jag berättade om inkommande president för Rotary International Shekhar Methas tankar för sitt år. Därefter kopplade jag hans ambitioner till mina tankar för det kommande året.

Jag har under de två träffarna som arrangerats fått inspel och stöd från tidigare guvernörer som varit verksamma i över 25 år. Deras inspel har varit stödjande, positiva och utvecklande. Gärna med kopplingar tillbaka till vad de jobbar med. Bara för att stödja och stimulera. Ge tips. Stödja. Visa på att vi alla är små kugghjul i ett större maskineri.

För mig känns det otroligt roligt och bra att veta att jag ha detta gäng bakom mig. Ett fantastiskt gäng av personer som varit distriktets guvernörer tidigare som fått hantera sin tids utmaningar och möjligheter. Ett gäng som mer än gärna delar med sig av sina erfarenheter och sitt stöd för att vårt distrikt, och framförallt ROTARY, ska kunna utveckla sig framöver.

Så klart är jag sugen och redo för att anta utmaningen att vara distriktets guvernör 2021-2022. Men jag är nästan mer sugen på att få bli en bra engagerad stimulerande bidragande givande Past District Governor. Långsiktighet och stabilitet är viktigare än att bygga monument över sin egen förträfflighet.

Jag tror och hoppas på att det jag gör och kommer göra både förvaltar det goda arbetet som görs och bidrar till utveckling i distriktets klubbar.

Nog för att jag har sagt att Rotary kan lösa världens alla problem inser jag att det inte är så enkelt. Men det finns goda förutsättningar och möjligheter i det om man jobbar långsiktigt och tillsammans Om man identifierar frågor som ger Samhällsrelevanta svar, vi är duktiga på att KOmmunicera vad vi gör och att vi ser till att vi som organisation är Jämlik. Det gör att vi alla, för att vi vil och vi kan, kommer jobba för att Rotary ska vara SKOJ.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s