Vad vi i Rotary gör för Ukraina

Det har gått två veckor sedan Ryssland påbörjade sin invasion av Ukraina. Med anledning av den kris som följer i dess spår har ett antal aktiviteter vidtagits.

Våra insamlingar 

Fredagen den 25 februari initierat vi en insamling via distriktets insamlingskonto. Till det kan bidrag swishas på nummer ‪123 443 12 01‬. De pengar som vi får in här kommer vi betala ut till distrikt eller klubbar som aktivt arbetar på plats i exempelvis Polen eller Ukraina.

I måndags gjordes en första överföring motsvarande 30 000 kronor till distriktet i Polen, Distrikt 2231, och deras arbete för behovet av förnödenheter är stort. 

De tio svenska distriktsguvernörerna startade en nationell insamling via Rotary Hjälper i måndagen den 28 februari. Pengarna som kommer in via denna kommer tack vare Akelius Foundation växlas upp till det dubbla. Mottagare av dessa medel är UNHCR och UNICEF.

Även via The Rotary Foundation (TRF) går det att bidra. Från och med nu och fram till den 30 juni fokuserar Disaster Response Fund helt och hållet till hjälp till Ukraina.  

Givetvis går det alltid att donera pengar till The Rotary Foundation, Årliga fonden, för att finansiera projekt när kriget är slut och behov finns att bygga upp Ukraina. Många projekt genom Rotary görs möjligt tack vare bidrag till Årliga fonden. 

Vår beredskap

Jag ber de som är rotarian i vårt distrikt att fundera över vad man som enskild och som klubb kan göra för att öka beredskapen för de som flyr kriget och kommer till oss. Vi kommer att få flyktingar hit. Vi vet inte när eller hur många, men vi har tid att förbereda oss. Diskutera i klubb vad ni kan göra för att vara förberedda. 

Jag har tillsatt en distriktskommitté som fokuserar på vad vi kan göra från vårt distrikt med anledning av kriget i Ukraina.

Kommittén leds av mig och består av
tidigare ledamoten av Rotary International Board of Directors Kjell-Åke Åkesson, Hörby Rotaryklubb,
tidigare distriktsguvernör Bengt Holmström, Hammenhög Rotaryklubb,
Viveca Serder, Malmö-Möllevången Rotaryklubb, tidigare distriktsguvernör och chair för distriktets Rotary Foundation-kommitté,
Sonja Andersson, Kävlinge-Löddeköpinge Rotaryklubb, tidigare distriktsguvernör och chair för distriktets Rotary Peace Center-kommitté samt
distriktssekreterare Lillemor Darinder, Malmö-Skeppsbron Rotaryklubb.

Rotary Distrikt 2390 Ukrainakommitté

Just nu känns det som att vi försöker orientera oss efter en karta som ständigt förändras. Jag vill på inga sätt förringa den känslan, men vår känsla av förvirring är inget emot hur verkligheten är för våra vänner i Ukraina, Polen, Slovenien, Rumänien eller Moldavien.

Vi kan agera.
Vi ska agera.
Vi ska förbereda oss.

De som behöver hjälp förlitar sig på oss.


I tider som dessa kan vi omöjligen ha alla svar.

Vi kanske inte ens vet vilka frågor som kräver svar.

Vi vet att Rotary jobbar för fred och fredliga lösningar i alla konflikter.

Vi gör det tillsammans.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s