Matt schackspel

Matt schackspel

Det var med spänning jag begav mig till Helsingborg Arena och premiären av Chess på svenska. Alltid trevligt med premiärer och lite extra spännande med en så känd musikal, på svenska.

Berättelsen utspelar sig i mitten av 1980-talet, mitt under Kalla kriget mellan öst och väst, mellan Sovjetunionen och USA. En musikal som när den såg dagens ljus var högaktuell, tappat sin aktualitet men åter blivit aktuell. Åter har politik blir en del av familjedrama och idrott. Schack är inte bara ett spel med svarta och vita pjäser. Det betyder så mycket mer.

Chess är musikalen med en enkel men ändå komplex historia. Anatoly är den sovjetiske utmanaren och Freddy den regerande amerikanska världsmästaren. Anatoly lever med sin fru, Svetlana, och sonen Sacha i Moskva och när det är världsmästerskapet i schack i Merano, Italien, träffar Anatoly Freddys sekundant och fru Florence och blir förälskad i henne. Han hoppar av från Sovjetunionen och lämnar sin fru, men KGB har sina trix för att få honom tillbaka. Mitt i allt detta pågår Världsmästerskapen i schack som Anatoly helst vill fokusera på.

Chess på svenska på Helsingborg Arena

Det sceniska

Scenografin är väldigt sparsmakad. Det är stora skärmar som utgör bakgrund och sidorna på scenen. Fördelen är att det blir många scenbyten och vi tas till olika miljöer. Vissa miljöer eller bakgrunder kändes lite märkliga, men på det hela taget var det en trevlig upplevelse.

Nackdelen med detta är att det blir väldigt platt. Till exempel en bild på en trappa är så mycket plattare än en verklig trappa. Det fylldes ut på scen med några möbler i vissa scener men för det mesta kändes det väldigt platt, även om det var snyggt. Platt, lite tråkigt och i vissa fall onödigt..

UB  UB  UB  UB  UB  UB

Framträdande och sång

Här kan vi lugnt prata om en berg- och dalbana. Allt ifrån riktigt bra prestationer till tillfällen då man bara önskade att låten skulle ta slut. Det var lite strul med mikrofonerna. Skulle nog påstå att generellt sett var solonumren bra, även om det också där fanns besvikelser. När det blev mer än en som skulle sjunga så blev det inte bra. Det blev otydligt och plötsligt tog musiken överhand och dränkte sången. En och annan kanske inte borde ha tackat ja till att ställa upp i denna uppsättning. Vissa krav på leverans bör man få lov att ha.

I detta sammanhang måste jag framhålla Anders Ekborg. Det fanns en del andra kända artister men när han levererar ”I mitt hjärtas land” så räddar det nästan hela kvällen. Där pratar vi om leverans. Men ändå inte en leverans som kompenserar upp det andra.

UB  UB  UB  UB  UB  UB

Avslutande omdöme

Jag vill inte påstå att det var en besvikelse, men direkt upprymd efteråt kände jag mig inte. Fanns till och med tillfällen under kvällen jag funderade på om jag skulle gå. Det är tydligt att man ägnat sig åt rätt mycket konstnärlig frihet. Känns lite som att man dragit lott om var de olika sångerna och scenerna skulle vara i musikalen.

Min uppfattning är att det finns en originalberättelse. En början i Merano och ett slut i Bangkok men i denna uppsättning utspelade sig allt i Merano och sången tillika klassikern ”One night in Bangkok” gjordes bara till en obegriplig discolåt.

Jag är inte emot konstnärlig frihet. Däremot känner jag när jag lyssnar till musikalen i inspelad version att det finns en röd tråd. Det finns budskap i sångerna som bygger på varandra, upplever jag. Men när sånger kastas runt i musikalen och händelser lika så blir det lite rörigt. Storyn hängde inte samman.

I centrum Anatoly (Anders Ekborg) och Florence (Gunilla Backman)

När det gäller att uppleva kultur live kommer jag inte avråda från det. Efter två år av pandemi är det underbart att få gå på premiär. Extra roligt att få besöka en ny spelplats, Helsingborg Arena. Trevligt också att få uppleva en känd musikal och höra deras tolkningar. Personligen har jag inte något direkt behov av att se denna uppsättning igen, men jag hoppas att de som går dit uppskattar den.

UB  UB  UB  UB  UB  UB

Ensemblen tackar för sig

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s