Yeah Man

Yeah Man

Innehållet i musikalen ”Get up, stand up” är lätt att förklara. Det är berättelsen om Bob Marleys liv. Från det att den faderlösa pojken skickade iväg av hans mor som liten fram till hans död. Berättelsen är kronologisk och illustreras av olika sånger från hans karriär.

Men det är ingen skönmålad berättelse, utan berättelsen om en gift man med älskarinnor och barn med dessa, mordförsök, politiska utspel och ställningstaganden, hans ovilja till att behandla sin cancer och hans bruk av ”örter”.

En intressant berättelse om en man som skapat många odödliga reggaesånger.

Det sceniska

Det är en ganska enkel scenografi. Få scenbyten men med vissa variationer. Vi fick information om var vi befann oss via tv-skärmar.

Visst blir det mer fokus på sången om scenografin är enkel, men ibland blir det för enkelt tycker jag.

UB UB UB UB UB UB

Framträdande och sång

En musikal om Bob Marleys liv kommer så klart innehålla hans sånger. De framförs på lite olika sätt. I vissa sånger framfördes i princip som koncertframförande och vissa blev framförda som musikallåtar, det vill säga ett sätt att berätta historien.

Duktiga sångare men kanske inte så mycket skådespel. Så klart vet jag att de spelade sina karaktärer men det var ändå inte så spännande. Men jag måste säga att jag imponerades av den energi ”Bob Marley” visade på scen. Det var en mycket bra kopia av originalet.

UB UB UB UB UB UB

Sammanfattande omdöme

En dokumentär är sällan rolig eller underhållande. Den är informativ och intressant. En dokumentär om en sångare bör innehålla mycket musik.

Man kan säga att musikalen om Bob Marleys liv ”Get up – stand up” väl passar in på ovanstående beskrivning. Musikalen var intressesant och informativ. Underhållande med all sång som var med. Sällan sett en hel teatersalong sitta och gunga med i takt.

Det ska vara en första gång för allt. Detta var min första musikal på jamaikanska och min första reggae-musikal. Språket tog lite tid att vänja sig vid. Men när väl öronen ställt in sig var det inga problem.

Musikalen var intressesant men den grep inte tag i mig. Trevlig och underhållande men inte så mycket mer.

UB UB UB UB UB UB

Ensemblen i ”Get up – stand up”
Publiken på fötterna när musikalen avslutas med konsert

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s