Ett handslag av tacksamhet

Ett handslag av tacksamhet

Tänk att ett handslag kan vara så känslosamt. Nu säger jag inte detta för att det är själva konstellationen hand möter hand som är viktig. För min del hade tacket kunnat symboliserats på många olika sätt. Men igår blev det genom ett handslag, ögonkontakt, överlämnande av ett diplom och ett ”TACK”.

Jag tackar Gunilla Carlsson, president 2021-2022, Malmö Rotaryklubb

I början av detta år under en träff med Rotary Distrikt 2390 Näringslivsnätverk Malmö så började tidigare president för Malmö Västra Hamnen Rotaryklubb Eva Klevås att prata med mig om en tanke. En tanke som hon tillsammans med Inger Lindstedt, Malmö Skeppsbron Rotaryklubb, och Baftije Mehmedi, Malmö Triangeln Rotaryklubb, klurat på. De hade alla tre varit presidenter under pandemiåret 2020-2021. De hade under året som presidenter funnit varandra och kunde också känna den tomhet som många presidenter känner när deras år tagit slut.

Jag vågar påstå att det som de beskrev är något alla som varit presidenter i Rotary känner, i alla fall i Sverige. Tomheten att inte längre vara i fokus och osäkerheten över att veta hur man ska kunna stödja den nuvarande presidenten. Detta i kombination med att man både känner sig fulltankad av engagemang och tankar men fullkomligt slutkörd efter nästan ett helt år av varje vecka hålla samman, entusiasmera och engagera klubbens medlemmar. Ett uppdrag som nog varit än mer utmanande under en pandemi eller när vi varit på väg ut ur densamma.

Vi pratar ofta om att en av Rotarys svagheter är att vi är en ettårig organisation. Principen är att varje år ska presidenten och egentligen alla ledande funktionärer i klubben bytas ut, eller snarare rotera. Som alltid finns det huvudregler och undantag. Som president inleder man sin resa redan ett år före man börjar och då är man inkommande president. Jag tror i ärlighetens namn att de flesta inkommande presidenter inte riktigt tänker på sitt uppdrag den 1 juli (år 1) året före de tillträder utan det är först ungefär i mitten av mars (år 2) när vi genomför President-Elect Training Seminar (PETS). Sen tillträder man som president år 2 den 1 juli och är sin klubbs president med stöd och hjälp från sin guvernör och guvernörens Assisterande Guvernör fram till den 30 juni (år 3). Därefter är man Immediate Past President.

Så mycket finns det i uppbyggnaden från år 1 den 1 juli till år 3 den 30 juni, men vad händer sen? Man har en formell roll men ingen pratar riktigt om den. Engagemanget dippar. Som president är man i princip närvarande vid alla klubbens möten under ett år. Få klubbar har möten alla 52 veckor på året men räkna med närvaro 40-45 veckor plus att man dessutom förväntas hålla styrelsemöten minst en gång i månaden och delta i träffarna som områdets Assisterande Guvernör bjuder in till minst en gång i kvartalet. Dessutom inser man som president att man gärna vill vara närvarande vid flera distriktsgemensamma evenemang som Rotary Wednesday Night Live, Distriktsårsmöte, Distriktssamråd och andra evenemang som arrangeras och bjuds in till.

Sammantaget blir det många timmar våra klubbars presidenter lägger på Rotary, Och ingen riktigt tackar av presidenterna för deras engagemang. Mycket fokus på att göra presidenterna redo för uppdraget, men lite tänk kring att tacka dem för deras engagemang.

Jag är stolt, glad och tacksam för att Eva, Baftije och Inger satte fokus på detta. Jag är så glad och tacksam för att jag fick möjligheten onsdagen den 31 augusti ta klubbarnas presidenter i handen,, tutta dem i ögonen och säga ”TACK” för deras engagemang och vårt år tillsammans när jag överlämnande ett diplom till dem.

Ur ett rent personligt perspektiv blev det väldigt känslosamt. Man kan tro att en guvernör som har 50+ presidenter inte får en relation till sina presidenter. Så är icke fallet.

Som värd för eventet stod jag tillsammans med Eva Klevås, Chair för Past Presidents Club, och välkomnade alla. Jag välkomnade vänner. De var alla personer som varit presidenter under mitt år som guvernör. De var en del i mitt gäng.

Därför var det känslosamt och äkta när jag sa ”TACK” och såg varje president i ögonen och tog deras hand innan de fick sitt diplom. Det var inte bara guvernören som tackade presidenten… det var Ulf som tackade Ann, Bo, Carl, Devica …..ja ni förstår…. hela vägen till Ulf.

Det blev väldigt personligt. Det är väldigt personligt. Som guvernör är man inget utan samarbetet med presidenterna och klubbarna och medlemmarna i klubbarna. Jag är så otroligt tacksam över att få ha tackar mina fantastiska presidenter.

Vi hade ett år när vi tog Rotary i vårt distrikt ut från pandemin. Det har onekligen varit en utmaning. Ni har som presidenter gjort en otrolig insats. Jag är så stolt, glad och tacksam för det arbete ni gjort. Temat för vårt år tillsammans är ”Serve to change lives” och med de förutsättningar vi givits har vi verkligen gjort det möjligt tillsammans för Rotary ska vara SKOJ!

Min tacksamhet är oändlig till detta presidentgäng, 2021-2022, för att ni såg till att vi är Samhällsrelevanta, KOmmunicerande, Jämlika och levererade ”Serve to change lives”. Dessutom visade vi att Rotary är SKOJ!

Alla som varit presidenter i en klubb i Rotary har lärt sig saker. Man har blivit en bättre ledare och man har också insett hur man kan få personer få olika delar av samhället att samverka, för Rotary är den plattform som erbjuder detta.

Tack vare Past Presidents Club-initiativet samlar vi denna kunskap i vår organisation och blir starkare och bättre för varje år som går. Kunskaperna från året som gick tar vi med oss in i framtiden.

TACK!

Tack till alla som gjorde Rotaryåret 2021-2022 till ett helt fantastiskt år!

Diplom till de som var presidenter 2021-2022

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s