Anastasia

Anastasia

Den fascinerande berättelsen om storhertiginnan Anastasia Romanova tar steget in på teaterscenen. Var den kvinna som utgav sig för att vara Anastasia den siste ryske tsarens dotter eller en bedragerska? Detta är en berättelse som tar sin början i Sankt Petersburg när änkekejsarinnan ska resa hem till Paris och hon tar farväl av Anastasia och ger henne en speldosa. Vi får uppleva tsarens hov, revolutionen och Anastasias väg från Sankt Petersburg till Paris. Väl framme i Paris blir utmaningen att få träffa änkekejsarinnan och se om Anastasia är den hon tror hon är eller en bedragerska. För Anastasia vet inte riktigt om hon är tsarens dotter eller ej. Hon lider av minnesförlust men små minnesfragment tar henne närmre sanningen om vem hon är.

Publiken är redo för att ridån ska gå upp

Det sceniska

Tyll och lådor präglar den första akten som utspelar sig i Sankt Petersburg medan det finns oändliga mängder Triumfbågar i Paris, ett och annat Eiffeltorn och så Alexanderbron. När ridån gick upp för andra akten så möttes scenografin av jubel, vilket både kan handla om att det man såg var fint men även att man fick se något annat än bara det grå. En del inslag gjordes under första akten med projiceringar, framför allt när folket gör revolution.

Jag kan lugnt säga att andra akten är bättre än den första. Måste nog ändå säga att det totalt sett var rätt tråkig scenografi. Om första akten präglades av lådor och tyll, så var det Triumfbågar och Eiffeltorn som användes hela tiden. Tråkigt på gränsen till fantasilöst även om det i sig var snyggt, men jag vill nog ha lite mer känsla av en bal på slottet och flärd än det lite för enkla.

UB UB UB UB UB UB

Framträdande och sång

En musikal som är relativt okänd med i princip inga kända låtar har en viss uppförsbacke. Om det dessutom är en musikal utan någon låt som fastnar är uppförsbacken än brantare. Tyvärr är det så för musikalen Anastasia.

En och annan sång kanske berör för stunden men ingen som fastnar eller rycker med en. Det var att lyssna igenom hela musikalen utan att bli berörd. Däremot måste jag framhålla att Anastasia spelas av en mycket duktig sångerska, så hennes framträdande satte spår men jag minns inte vad hon sjöng. Trevliga sånger i övrigt och duktiga sångare.

UB UB UB UB UB UB

Avslutande omdöme

Det är en spännande historia som fått lov att tolkas i musikalernas värld. Ett livsöde som nog tilltalar oss alla. Trevliga sånger och många duktiga som sjunger. Men jag blev inte berörd av musikalen. Kanske lite berör ändå av hyllningarna av Ryssland, gamla tsar-Ryssland, som ägde rum. Känns ändå lite konstigt att se på en musikal med detta innehåll med tanke på världsläget.


Så visst är det en sevärd musikal, Men inget grep tag i mig eller berörde mig speciellt.

UB UB UB UB UB UB

Hela ensemblen tar emot publikens applåder

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s