Härifrån till evigheten

Härifrån till evigheten

Den klassiska filmen ”Härifrån till evigheten”, ”From here to eternity” har nyligen blivit musikal. Jag kan erkänna att jag inte sett filmen så det är för mig omöjligt att jämföra.

Teater där musikalen spelas, Charing Cross Theater, finns under Charing Cross station,  och var minsann inte så lätt att hitta. Dessutom är det en relativt sett liten teater. Scenen är mitt i teaterlokalen vilket gör att publiken i princip sitter runt om scenen. Ett rektangulärt rum med musikerna i ena änden och tekniken i andra och scenen i mitten, utan någon egentlig fram- eller baksida. En utmaning för skådespelarna som hela tiden måste rotera och veta att om jag vänder mig till publiken på ena hållet, står jag med ryggen mot andra.

Berättelsen utspelar sig på Hawaii veckorna före den japanska attacken på Peal Harbor, i huvudsak på en arméförläggning, hos Kompani G. Den övergripande och ganska banala berättelsen handlar om vilket kompani som ska vinna regementets boxningstävling. Men det blir en berättelse om otrohet, kärlek och psykisk och fysisk misshandel för att få Menige Prewitt att börja boxa igen, så att kompaniet vinner. Något han inte vill göra. Men han kanske ändrar sig om det skulle leda till att den flicka han blivit förälskad i, en prostituerad, och han kan få leva tillsammans.

Det sceniska

Den något annorlunda scenen, med fyra framsidor och ingen baksida, medförde så klart utmaningar kring dekoren. Det blev väldigt avskalat och med små medel skapades olika rum. Varje soldat hade vars en låda med sina tillhörighet. Dessa lådor blev sängar, bord, en bar och ett stenbrott.

Trots att jag är skeptisk till allt för avskalat, så blev det bra i detta sammanhang. Till och med förstärktes berättelsen av den sparsamma dekoren.

UB UB UB UB UB UB

Scenen enkelt dekorerad som kontor

Sång och framträdande

När dekoren är sparsam blir fokuset större på det sceniska framträdandet. Skådespelarna hade även utmaningen i att vara närvarande på scenens alla fyra håll och genom sin litenhet hamnade publiken väldigt nära skådespelarna.

Det var en duktig ensemble. Duktiga på sång och agerande i denna speciella miljö.

UB UB UB UB UB UB

Avslutande omdöme

Det är spännande att gå på en helt nyskriven musikal. En väldigt välskriven och välframförd musikal. Fanns en och annan sång som jag hoppas spelas in, för de är väl värda att spelas för en större publik.

Normalt sett brukar jag inte gilla ”mörka musikaler”. Jag går på musikal for att bli underhållen och glad, fly verkligheten en stund. Trots misshandel, slagsmål, skjutningar och bombningen av Pearl Harbor lämnade jag teatern nöjd. De hanterade eländet på ett snyggt sätt genom sitt agerande och sina sånger.

Denna musikal spelas endast i två månader. Jag hop att den får längre speltid och kanske även spelas in så att musiken kan spridas. Det är den värd. En musikal som förtjänar att bli en del av evigheten.

UB UB UB UB UB UB

Ensemblen tackar för sig

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s