Hair är sådär

Hair är sådär

Musikalen Hair, är skapad i ett tidevarv när Vietnamkriget pågick, ungdomas protester och drogliberalism. Ett sätt att protestera för ungdomarna mot normerna var att låta håret växa.

Det är en tämligen handlingsfattig musikal. En och annan känd låt, översatt till svenska lyfter så klart föreställningen men utan egentligt sammanhang blir det mest bara sånger.

Musikalen Hair kan nog sammanfattas med två huvudsakliga berättelser. Den ena, som också är huvudtemat, är hyllningen till drogerna och vad som händer när man tar droger. Hur bra livet är och blir i ett rus. Den andra berättelsen är om Claude och hans vånda inför att han blivit inkallad i kriget.

Scenen redo för första akten

Det sceniska

Det är möjligt att jag är lite för petig men musikalens tidsreferenser är blandade. Bara det att en videokamera livesänder på scen på en stor tv-skärm blir lite väl modernt. Även en del av kläderna är av modernare snitt.

Är det 70-tal och Vietnamkriget eller något annat? Det är ju säkert medvetet men eftersom berättelsen är så otydlig förstärks inte berättelsen av scenografi eller kläder.

UB UB UB UB UB UB

Framträdande och sång

Nog för att musikalen handlar om ungdomar i övre tonåren, men det behövde inte göras som en gymnasiemusikal för det. Nog för att det fanns ett och annat känt namn i rollistan gör inte det att det blir en bra musikal. Däremot lyckades de framföra sångerna bra och lite på sitt eget sätt och med sin karaktär.

UB  UB  UB  UB  UB  UB

Avslutande omdöme

Kan en musikal räddas med en sång? Nästan. Om det är sista sången och det blir en bra avslutning. Avslutande ”Let the sun shine in” var väldigt bra.

Men avsaknaden av sammanhängande berättelse och en tämlig ojämn leverans av sång i två timmar är ändå det man behöver förhålla sig till.

Få bra låtar och en fantastisk avslutning är inte tillräckligt för att skapa en musikal.

UB  UB  UB  UB  UB  UB

Let the sun shine in

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s