Skopje med #reseUlf

I slutet av juli 2013 begav jag mig till Makedoniens huvudstad Skopje. Det blev min huvudstad nummer 26 besökta av Europas totalt 50 stycken huvudstäder. Skopje har drygt 510 000 invånare.

Jag hade i förväg bokat taxi, vilket var rätt skönt med tanke på att flyget anlände mitt i natten. Rakt till hotellet, som låg mycket centralt i staden, granne med gågatan. Precis utanför hotellet fanns en kyrka hyllande stadens dotter, Moder Teresa, som sägs varit född på platsen.

Utrustad med en hel del nyfikenhet och bra skor så går jag dit näsan pekar. Väldigt sällan har jag med mig en karta på mina irrfärder. Förlitar mig till mitt lokalsinne. När väl jag varit ute och snurrat runt i staden ett tag så återvänder jag till hotellet för att samla krafter. Passar samtidigt på att kolla på kartan var jag varit.

En av de nog pampigaste statyer jag sett var den på Alexander den Store. Stor och praktfull staty. Många detaljer. Varierade vattenspel och musik som spelades till vattenkaskaderna.

Byggnader är något som jag gillar att gå och titta på. De blir på något sätt stadens levande historiebok. I vissa sammanhang försöker man återskapa ”fornstora dagar” i andra vill man låta den moderna staden växa fram. Ju fler städer jag besöker så blir det också intressant att kunna jämföra hur olika tidsepoker gjort avtryck i en stad. Byggnader som idag anses som fula har så klart när de byggdes varit kronan på verket och den yttersta symbolen för den tiden. Inspirerande och roligt.

Det var också roligt att vandra omkring i Skopje för att se många olika skulpturer och statyer. Det kändes som att det fanns en hög medvetenhet och prioritering av den offentliga utsmyckningen. Fontäner och vattenspel i olika kombinationer.

 

Jag var i Skopje under den varmaste delen av året. Bland de få som var ute och gick mitt i solen, mitt på dagen, när det var 30 grader varmt. Visst var det varmt, men ändå en skön värme. Kvällarna var det givetvis mer behagliga temperaturer vilket också gjorde att det var mycket folk ute.

Det var över en helg jag besökte Skopje. Trevlig stad med en hel del att se. Klart värt besöket.

 

 

 

En reaktion på ”Skopje med #reseUlf

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s