Till Lissabon med #reseUlf

När juli övergick i augusti 2013 befann jag mig i Portugals huvudstad Lissabon. Vädret var helt fantastiskt och det var en trevlig stad att besöka. Tror dock att det som fastnat mest i minnet är hur det gick upp och ner. En väldigt backig stad, vilket bara sporrade #gångeUlf att vandra på. Det var också i samband med denna resa jag bestämde mig för att skaffa en stegräknare, för att få koll på hur långt jag travar om dagarna.

Lissabon är en vacker stad med tydliga spår av historisk storhet. Pampiga byggnader med vackra fasader. Dessutom, mycket imponerande, väldigt vacker stenbeläggning på trottoarerna. Kändes som att huvudet gick upp och ner hela tiden, dels för att se på husen dels för att hinna se hur trottoarerna var. Så klart var inte alla trottoarer fina, men i de stora stråken i centrum var rena konstverk.

Några måste-ställen vill jag nog påstå att det finns att besöka. Finns säkerligen fler och jag är övertygad om att Lissabons turistbyrå inte håller med mig, men för mig känns det som staden är avklarad efter dessa besök. Fördelen med att gå till de olika sevärdheterna är ju så klart att på vägen till dem passeras mycket vackert och intressant att titta på.

Santa Justa-hissen. Ganska enkel hiss upp till en utsiktsplattform, men jag gillar att gå upp i torn och besöka toppar. En fin utsikt över staden.

Castelo de S. Jorge. Nationalmonument med nästan tusenårig historia. Alltid lika trevligt och spännande att besöka en gammal borg och få fundera kring hur det kan ha sett ut en gång i tiden.

Katedralen. Kyrkor måste så klart besökas. Det finns en del kyrkor i Lissabon och det var intressant att se dels hur de skiljer sig åt exteriört dels hur vackra och utsmyckade de var på insidan. Katedralen påbörjades år 1150 och ett kloster finns i dess anslutning. Innergården är delvis utgrävd, så det är möjligt att se ner till romartiden.

I stadsdelen Belém finns tre måsten. Upptäckarmonumentet som hyllar portugisiska upptäcktsresande i allmänhet men i spetsen på monumentet står Vasco da Gama och spanar ut. Det finns möjlighet att komma högst upp på monumentet, vilket man så klart också måste göra. Jerónimosklostret blir också naturligt att besöka, för att där kunna se da Gamas grav och givetvis få uppleva klostrets prakt.

Tornet i Belém både ser och hörs mer pampigt än vad det egentligen är. Men ändå vill jag ha det på måste-listan. Att ha varit där och inte besökt tornet skulle känts helt fel.

Det var så klart läckert att kunna gå längs med strand-/hamnpromenaderna. En närhet till vattnet som är läcker och inspirerande. På sitt sätt var det också roligt att se tidvattenskillnaderna. Detta var ett bra sätt att synliggöra att Lissabon är en kust- och hamnstad.

För egen del blev det en del shopping också. Kostymer och kavajer var relativt sett billiga, så några fick lov att följa med hem. God mat, mycket att se och fantastiskt bra väder. En trevlig stad väl värt besöket.

 

En reaktion på ”Till Lissabon med #reseUlf

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s