Dubai – upplevelse på upplevelse

Jag har lite svårt att tänka mig att någon kan åka till Dubai utan att på ett eller annat sätt bli imponerad över de byggnader som där sträcker sig upp mot skyn. Fullkomligt spektakulära och vackra, på sitt sätt i sin miljö.

Det fanns dock en sak som var nästan helt obefintlig, det är trottoarer. Jag som gillar att gå omkring och uppleva nya städer kunde konstatera att det inte fanns mycket utrymme att gå på. Till detta ska så klart viss fakta tillföras. Jag var där i december 2012 med en temperatur kring 25-30 grader. Underbart skönt väder med klarblå himmel hela tiden. Jag tror nog att jag inte varit lika gångbenägen sommartid när temperaturen håller sig kring 50 grader. Klart att man då hellre kör omkring i sina luftkonditionerade bilar.

För egen del har jag svårt att tro att någon kan stå vid foten av världens högsta byggnad, Burj Khalifa och inte imponeras över detta byggnadsverk. Se hur en byggnad stäcker sig 828 meter upp i luften, med 164 våningar, är så otroligt att se och uppleva. För en sekund tänka på att Gamla Vattentornet i Trelleborg är 58 meter högt och reflektera över  hur många vattentorn som behövs staplas på varandra för att nå höjden är svindlande.

Jag hade den otroliga förmånen att vara i ett mycket gästvänligt sällskap.  Via kontakter kopplade till taekwondo fick jag ett varmt vänligt mottagande och en gästfrihet som är svår att beskriva. Som en del i detta blev besöket på Burj Khalifa en extraspeciell upplevelse. Fick förmånen att bli guidad runt av den högste chefen, som berättade om byggnadens olika delar och innehåll – restaurang, bostäder, hotell och kontor.

Visst blir det upplevelse på upplevelse, eller kaka på kaka på något sätt. En låtstrof som återkom i mitt huvud var från ”New York, New York” – If I can make it there, I’ll make it anywhere” känns som att det kan handla om Dubai. Det blir efter ett tag så många olika underbara annorlunda saker man ser att man inte kan ta och sortera intrycken. Hur många bilder kan jag ta på en och samma sak, i något försök att dokumentera och vidareförmedla upplevelserna?

Besöka Dubai Mall och se världens största akvarium. Se fontänerna utanför som en gång i halvtimmen har ett vattenspel till musik.

Var finns världens enda sjustjärniga hotell om inte i Dubai? Jag tänkte på Burj Al Arab, men sin ytterst spektakulära segelformade fasad.

Besöket i Dubai Marina, där alla möjliga husformer går att finna. Eller nej, det finns inte alla, för nya former skapas hela tiden. Vet inte om jag är mest imponerad över de byggnader som redan fanns eller alla de som skulle skapas.

Givetvis är det en märklig känsla att köra ut på ”Palmen” som för några år sedan var en del av havet. Nu är det en palm skapad ur havet och det byggs bostäder på den. Mer eller mindre granne med denna palm ligger ”The World” som också är land skapat ur havet.

Jag är glad att jag har fått besöka Dubai. Helt övertygad om att jag kommer att återvända. Dels för att det var väldigt trevligt att besöka Dubai, dels för att se hur utvecklingen rört sig framåt. Vad kommer jag känna igen? Jag tror dock att jag kommer att känna igen mig, även om det kommer bli nya upplevelser som kommer imponera när jag är där.

 

Läs även

Ett annat Dubai att uppleva

3 reaktioner på ”Dubai – upplevelse på upplevelse

  1. Kul att du börjat blogga! Ska bli särskilt intressant att läsa dina reseskildringar eftersom resande till storstäder även är ett av mina hjärteintressen. Undrar om du kommer att betygssätta de olika städerna, kanske efter fasta kriterier, ex mat, bemötande, kollektivtrafik osv?

    • Tack så mycket för det!
      Ja, det tror jag att jag kommer göra. Får fundera kring kriterier och vad jag vill bedöma. Just nu är det mer historiska resor. Känns bättre att göra utvärderingar på kommande resor. Sen måste jag ju ha en fräck symbol som utgör skala… Staden får tre ”vad då” av totalt sex ”vad då”. Utredning pågår 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s