Makt till varje pris?

Den grund som ett politiskt parti står på är dess ideologiska grund. Det är utifrån den som vi formar våra tankar och förslag om hur saker och ting ska kunna bli bättre. Ideologin är på något sätt blodet i ett parti. Det som pumpas runt och håller partiet vid liv. Det finns så klart olika tankar om hur ett samhälle kan vara utformat för att på bästa sättet värna om medborgarnas rättigheter och skyldigheter. Olika partier tilltalar och lockar olika människor, vilket är ganska naturligt. Hade vi alla tyckt likadant så hade bara ett parti behövts. Det är väl knappast ingen som vill ha det på det sättet?

Världen och värderingar förändras och vi med dem. Det är rätt naturlig utveckling och något som man måste förhålla sig till. Vi som vill vara med och påverka vårt samhälle väljer att gå med i ett politiskt parti som har en ideologisk grund som överensstämmer med den uppfattning vi själva har.

Vart fjärde år är det upp till landets, regionens och kommunens medborgare att fundera över och fatta beslut om vem man vill ska utveckla landet, regionen eller kommunen de kommande åren. De politiska partierna tar fram förslag kring vad man vill göra. Förslagen som arbetas fram har sin grund dels i den verklighet vi är verksamma i dels i den ideologiska grund vi står på. Vissa partier känns ligga nära varandra i sina förslag, vilket är naturligt eftersom de kommer från samma ideologiska bakgrund. Andra partier ligger så långt från varandra att ibland undrar man om den politiska skalan räcker till.

Jag tror inte det finns något parti som går till val utan ambitionen att göra ett bra val, i syfte att sen få möjligheten att förverkliga sina förslag. Än har jag inte sett ett enda parti som lägger fram förslag i syfte att göra det sämre för medborgarna, utan alla bygger på ständiga förbättringar. Sen kan det uppfattas olika, vilket bygger på de personliga uppfattningar du har. Var du har din ideologiska hemvist.

Samarbete och samverkan mellan olika partier blir allt vanligare i svensk politik. Sällan kan ett parti få egen majoritet i ett fullmäktige, utan man får skaffa sig vänner. Det ter sig tämligen naturligt att de vänner man skaffar sig är de som delar de värderingar man själv har. Ska man ha förutsättningar för att styra tillsammans, ta ansvar tillsammans så måste den politiska kemin stämma. På samma sätt som när två personer väljer varandra, så är det personkemin som stämmer. För att det ska fungera partier emellan behöver den politiska kemin stämma.

Vi inom Moderaterna i Trelleborg har de senaste två mandatperioderna haft ett gott samarbete och en god politisk kemi med Centerpartiet, Folkpartiet, Kristdemokraterna och Miljöpartiet. Tillsammans har var vi tagit ansvar för kommunens utveckling och ständigt arbetat med förbättringar. Vi har valt att arbeta tillsammans, men vi har samtidigt också valt att inte samarbeta med Socialdemokraterna med stödpartiet Söderslättspartiet eller Sverigedemokraterna. Medvetna val, som givetvis gjort styrandet svårare eftersom vi inte har egen majoritet. Det är något vi hoppas ändras i samband med valet i september.

För mig är det inte trovärdigt att säga att man är beredd att samarbete med i princip vem som helst, hur som helst. För mig är det mer signaler om att man är makthungrig. Man är beredd att göra vad som helst för att få makt och position. Då har man tappat kollen på sin ideologi och då är det bara den personliga vinningen som gäller. Känn efter. Känn vart den ideologiska kompassen pekar och rätta dig efter den.

Jag har för avsikt att gå till val i syfte att Moderaterna i Trelleborg gör ett bra val. Få så många mandat i kommunfullmäktige och tillsammans med våra politiska vänner fortsätta utveckla och förbättra Trelleborgs kommun. Jag hoppas verkligen att vi kan göra det i majoritet – för det kommer gynna Trelleborg och alla våra underbara invånare.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s