Ett annat Dubai att uppleva

Dubai är en fantastisk upplevelse. Svårt att säga annat. Alla de byggnader och upplevelser som finns där gör det svårt att förhålla sig oberörd. Jag besökte Dubai i december 2012 och hade den otroliga förmånen att få se, besöka och uppleva vad jag tror och känner lite mer än vad en ”vanlig” turist får möjlighet till. Hade möjlighet att träffa ett par personer som bor där och var en gäst, både i deras land och i deras hem. Väldigt trevligt mottagande och väldigt gästvänligt.

Det är så klart svårt för mig att veta vad en just ”vanlig” turist upplever när man besöker Dubai. Jag vet ju bara vad jag upplevde. Tänker mig dock att mycket av vad jag skrev om i https://ulfbingsgard.wordpress.com/2014/01/08/dubai-upplevelse-pa-upplevelse/ är det mer normala.

Det var så klar också en upplevelse att få se vad jag våga drista mig till att kalla helt ”vanliga” hus. Helt ”vanliga” bostadsområden där man bara bor. Inte enbart de mest spektakulära byggnaderna, utan där det mer kändes som nästan vilken stad eller land som helst. Var också roligt att besöka ett köpcentra som inte kändes så turistiskt. Kändes  som att om jag hade bott i Dubai, så hade det nästan varit hit jag begav mig. Dessutom att se hela parkeringen under paraplyer, eftersom det krävs sommartid. När temperaturen ute beger sig upp mot 40-50 grader behöver alla skydd. Hur mår ens bil efter att den stått ute i den värmen? Självklart behövs det skydd, även om våra 25 grader helt plötsligt inte kändes så varma, i relation mot vad som kan vara där.

Skulle vilja locka till att ta steget utanför det mest spektakulära. Besöka de andra delarna av Dubai. Hamna, som jag gjorde, på en restaurang med inspiration från Sydjemen. Otroligt god mat. Spännande smaker och i sig en helt annorlunda upplevelse och bordsskick. Ja, det är helt OK att äta med fingrarna. Snarare, det äts med fingrarna – annars får du ingen mat.

I Dubai finns ett område som är en internationell marknad. Det går att vandra från olika länder och lite känna att man är just där, just då. Indien, Marocko, Egypten, Thailand, Filippinerna,  Sydafrika, Jemen .. ja många länder finns där och bjuder på sina smaker och känslor. I princip behöver man bara åka dit för att få uppleva hela världen.

Måste nog ändå skriva om en liten turistfälla. En underbart roligt turistfälla, så det är inte att jag varnar mot den. Mest bara konstaterar att den finns. Jag tänker på ÖKENSAFARI. Det är på något sätt mäktigt och märkligt att köra ut från bebyggelsen och helt plötsligt komma till ett kalt landskap. Det finns bara sand så långt ögat når. En lång väg rakt genom ett ökenlandskap.

Efter att ha färdats en bit ut, längs med motorvägen, så kommer vi fram till själva mötesplatsen. När bilarna görs redo för att köra i öknen. Luften tas ur däcken och sen blir det en berg-och-dalbanetur över sanddynorna. Går det att beskriva hur det känns? Nej, det måste verkligen upplevas. Det är verkligen med skräckblandade känslor i kombination med skratt och en skön känsla och en annorlunda men vacker natur.

Underbart är kort. Alldeles för kort, men ökenturen tog slut och vi återvände till vårt första läger. En del i turistfällan. I och för sig väldigt roligt att få kunna titta på lite annorlunda djur och pusta ut efter turen i öknen. Efter detta åkte vi vidare till en stor uppsamlingsplats, där många ökensafariarrangörer samlades. En kväll under bar himmel på kuddar på marken med orientaliska danser och mat blev avslutningen på det hela.

Så våga ta steget utanför det som guideböckerna tipsar om. Dubai är trevligt att uppleva, även vid sidan av allt det spektakulära.

En reaktion på ”Ett annat Dubai att uppleva

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s