Den svenska arbetsmarknadsparadoxen

Idag besökte Sveriges arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson (M) Trelleborgs kommun. Syftet med besöket var att träffa Securitas, årets kraftsamlare 2013 i Trelleborg.

Trelleborgs kommun tillhör de kommuner som vågar tänka nytt och annorlunda när det gäller den lokala arbetsmarknadspolitiken. Ska man vara paragrafryttare, så är arbetsmarknadsfrågor en statlig angelägenhet och ska i princip hanteras av och via Arbetsförmedlingen. Verkligheten är den att nästan alla kommuner i Sverige jobbar på ett eller annat sätt med arbetsmarknadsfrågor.

Jag vågar påstå att vårt sätt att arbeta med arbetsmarknadsfrågor i Trelleborg är nytänkande och banbrytande. Ett modigt politiskt ledarskap i kombination med kreativa medarbetare som inte räds att tänka nytt och annorlunda skapar förutsättningar internt i vår organisation. Företagare med hjärta och en förmåga att våga vara okonventionella skapar förutsättningar för förändring och nya lösningar på problem som finns.

För mig är den största utmaningen på arbetsmarknaden den, vad jag kallar, arbetsmarknadsparadoxen. För å ena sidan har vi arbetslösa som inget annat vill än att komma i arbete. Å andra sidan har vi företag och företagare som formligen skriker efter arbetskraft.

Jag vill påstå att vi i Trelleborg är på väg att finna en lösning på denna stötesten på arbetsmarknaden. En lösning som kräver en modig kommun med politiker som vågar (ja, det har vi) och tjänstemän som tänker utanför boxen, lyssnar på företagarna och är lösningsfokuserade (ja, även det har vi). Men vi behöver också företagare som förklarar sina utmaningar och är beredda att vara lite nyskapade – vilket vi tack och lov också har.

Statsminister Fredrik Reinfeldt, förra arbetsmarknadsminister Hillevi Engström och nuvarande arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson samt Moderaternas partisekreterare Kent Persson har alla varit på besök i Trelleborg för att inspireras av vårt sätt att tänka och arbeta. En del kan förändras i de statliga strukturerna för att arbeta med arbetsmarknadsparadoxen. En hel del kan kommunerna göra, genom att börja tänka annorlunda och tillsammans med företagen i sin kommun skapa förutsättningar för att fler ska komma in på arbetsmarknaden.

Ingen sitter inne med hela lösningen på denna paradox. Tillsammans är det däremot möjligt att lösa den. Det handlar om politiskt mod, vågliga innovativa tjänstemän och kreativa godhjärtade företagare. Det är tack och lov det som finns i Trelleborg, vilket bådar gott för framtiden för att finna lösningen på arbetsmarknadsparadoxen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s