Närhet i demokratin

En av de saker som jag gillar mest med mitt uppdrag som förtroendevald, alltså som politiker är möten med människor. Den otroliga kraften som finns i möten människor emellan, när man får möjlighet till samtal.

Möten kan vara av olika sort och karaktär. Det är rätt vanligt förekommande att jag är ute och håller någon form av föredrag. Jag har fått möjlighet att vid ett antal tillfällen komma till olika klasser på Söderslättsgymnasiet och prata kring hur kommunal demokrati fungerar och hur Trelleborgs kommun styrs. Föredrag eller lektioner som syftar till att ge en större förståelse för hur det är att leda en kommun. Förklara hur och var beslut fattas och vilka beslutsprocesserna är. I samband med dessa tillfällen blir det möjlighet att föra samtal kring och svara på frågor om mer dagsaktuella lokala frågor. Det är underbart givande.

Föredrag om Framtidens Trelleborg i historisk miljö, Vikingamuseet på Trelleborgen

Föredrag om Framtidens Trelleborg i historisk miljö, Vikingamuseet på Trelleborgen

Ett helt annat sätt, som jag vill påstå att jag fortfarande är ensam om i Sverige, kring att möta medborgare på är Pubkväll med kommunalrådet. Efter valet 2006, när jag tillträtt som kommunstyrelsens ordförande/kommunalråd började jag med denna mötesform. Första onsdagen i månaden mellan kl 18-20 satte jag mig på en av pubarna eller restaurangerna i Trelleborgs kommun för att där kunna träffa de som ville komma dit. Ett öppet enkelt möte, där du som besökare helt sätter agendan och styr samtalet.

Konceptet med Pubkväll med kommunalrådet bygger på att jag finns tillgänglig under minst de två timmarna som är avsatta. Jag väljer nytt ställe en gång i halvåret. Detta för att gynna olika näringsidkare men även för att finnas tillgänglig på olika ställen runt om i staden och i kommunen. Det blir samtal om både stort och smått. Vissa kommer för att få svar på specifika frågor, andra kommer för att höra på de andra och föra allmänna politiska diskussioner. Det ger en otrolig närhet i demokratin och en fantastisk möjlighet för den som vill ta tillfället i akt och samtala. Jag styr inte agendan – det gör besökaren.

Under hösten 2013 hade jag gästartister, det vill säga ordförande för de olika nämnderna eller bolagen på besök. Detta för att de som hade specifika frågor skulle ha möjlighet att komma till just det tillfället. Ett koncept som blev en succé och nu under våren fortsätter jag med gäster.

Pubkväll med kommunalrådet kommer denna säsong vara på restaurang CasaBlanca vid Stortorget i Trelleborg, kl 18-20, med följande gäster:

Onsdagen den 5 februari, Jan Isaksson, ordförande, Trelleborgs Hamn AB
Onsdagen den 5 mars, Gunnar Grafström, ordförande, Servicenämnden
Onsdagen den 2 april, Lars Mikkelä, ordförande, Bildningsnämnden
Onsdagen den 7 maj, Ina Liljeberg, ordförande, Arbetsmarknadsnämnden
Onsdagen den 4 juni, Olle Zinn, ordförande, AB TrelleborgsHem

Årsmöten. Föreningsmöten. Byalag. Samrådsmöten. Medborgarmöten. Typen av möten som jag fått möjlighet att komma till har varit oändlig. Det är lika roligt varje gång och spännande. Ibland blir det en form av föredrag. Ibland blir det frågestund direkt. Det kan vara precis vad som helst. Jag fullkomligen älskar att vara ute i verkligheten och föra samtalen kring dels hur det är idag, dels hur vår framtid kan bli. Det är alltid otroligt givande och intressant. Fantastisk känsla att se och höra engagemanget för den byn eller föreningen. Tankarna och nyfikenheten kring framtiden för Trelleborg, både stad och kommun. Undringar, farhågor men ändå en nyfikenhet kring vad framtiden kan bära med sig för spännande ting.

Samtal kring Framtidens Trelleborg

Spännande samtal kring Framtidens Trelleborg

Jag tror att det är i dessa nära samtalen som framtiden skapas. Det är genom att ständigt vara närvarande och föra samtal. För att föra ett samtal måste man ha förmåga att lyssna och tänka samt att svara, men inte agitera. Det är genom samtalen i vardagen kring visionerna för framtiden som utvecklingen går framåt.

Närheten i demokratin är viktig oavsett årstid

Närheten i demokratin är viktig oavsett årstid

Historien kan vi inte påverka, men lära oss av. Framtiden är vår gemensamt och den kan vi forma tillsammans!

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s