Trelleborgs kommun har ÖRA

Redan 2008 antog Trelleborgs kommunfullmäktige att vår organisations värdegrund ska bygga på tre ord – Öppenhet, Respekt och Ansvar. Det finns de som tror att det var en slump att vet var tre ord som tillsammans bildar ett fjärde, nämligen ÖRA, men så är det inte.

Öppenhet
Respekt
Ansvar

Vår värdegrund är på sitt sätt ett internt förhållningssätt, som ska finnas med som ryggraden i vår verksamhet. Olika betydelser kommer och kan alltid vägas in i dessa ord. Inget är i sig viktigare än det andra, utan alla är delar som skapar helheten. En helhet som ska visa att helheten är större än summan av delarna.

En vision som funnits ett tag är tanken om det ÖPPNA RÅDHUSET. Tankarna bakom detta har att dels göra med att Rådhuset i Trelleborg ligger mitt i centrum och är en rätt sluten byggnad. Dels handlar det om att göra Rådhuset till alla trelleborgares hus. Inte för att alla trelleborgare ska vara i det hela tiden, men för att alla ska känna att det är naturligt att gå dit.

För egen del hade jag i princip inte besökt Rådhuset någon gång förrän jag skulle gå på mitt första politiska möte. När jag kom in, kände jag inte att det var ”mitt” hus. Mitt hus utifrån att jag var kommuninvånare utan att jag inkräktade i de ”fina” korridorerna. Det är en inställning som måste ändras.

Rådhuset i Trelleborg ska inte bara vara för vissa utvalda, utan alla ska känna sig välkomna hit. Om jag får som jag vill kommer Rådhuset öppnas upp mot Algatan och få en butiksyta ut mot gågatan. Detta gör att det kommer och ska vara lika naturligt och enkelt att gå in på Rådhuset i framtiden som det är att besöka en av de många butikerna som finns längs med gågatan idag.

Alla kommunens invånare ska känna det naturligt att vända sig till Trelleborgs kommun, när så behövs. Vi ska kunna erbjuda bra rådgivning och kunna ge rätt svar i tid. Det är vårt ansvar att kunna leverera rätt svar i rätt tid. Det handlar om att visa respekt för den som frågar, privatperson som företagare.

Fast det är en bit kvar på vägen att vandra. Riktningen är utpekad, men så klart är det de som tvivlar på att vi når ända fram. Det är nu som ledarskapet prövas. Riktningen är utpekad och vi har påbörjat färden. Det är nu det är viktigt att våga höja blicken och sen längre än näsan räcker. För målet är att kunna ge bättre service till kommunens invånare och företag. Det krävs förändring och förbättringar. Vi är på rätt väg, även om vägen inledningsvis kan verka lite skakig.

Trelleborgs kommun är en kommun, både som organisation och som geografiskt område, som genomgår stora förändringar. Det Trelleborg som ”vi” en gång kände till är inte det Trelleborg som är idag. Det kommer inte heller vara det Trelleborg som är morgondagens Trelleborg. Visst kan vi hålla oss kvar i det förgångna, men det är inget sätt att möta morgondagens utmaningar.

För att kunna nå framgång gäller det att vi arbetar efter vår vision om att Trelleborgs kommun är en framgångs kommun med hög livskvalitet och en långsiktigt hållbar tillväxt . För att vi ska nå dit gäller det också att vårt arbete vilar på den lyssnande värdegrund som bygger på Öppenhet, Respekt och Ansvar.

3 reaktioner på ”Trelleborgs kommun har ÖRA

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s