En fråga om ansvar och respekt

En gång vart fjärde år går invånarna i Trelleborgs kommun till valurnorna för att bestämma vilka som får möjligheten att förverkliga sin politik i kommunen. En gång vart fjärde år arbetar de olika politiska partierna fram lokala valprogram där vi deklarerar vad vi står för och vad vi vill arbeta för. Förvisso är valet framåtsyftande, men till viss del även en avstämning baserat på vad man gick till val på fyra år tidigare.

Jag tillrädde som kommunalråd den 1 januari 2007, då för att leda en sexpartikoalition i minoritet. Efter valet 2010 gavs förutsättningar för Femklövern (C+FP+KD+MP+M) att styra Trelleborgs kommun i minoritet. Vårt samarbete bygger på en gemensam vilja att driva utvecklingen av vår kommun framåt tillsammans. Vi har haft gemensamma mål och ambitioner att förändra och förbättra kommunen. Varje förslag vi lagt fram syftar till att göra vardagen lite bättre för kommunens invånare, besökare och företag.

Bland de saker vi åstadkommit tillsammans är att vi fixade motorvägen till Trelleborg, Pågatågstrafiken, ringvägarna på väster från Maglarpsrondellen till 108:an. Vi har tagit första spadtag på ny förskola och ombyggnad av skolan i Klagstorp och Pilevallskolan har vi också investerat i. I princip är hela Söderslättshallen renoverad, likaså Söderslättsgymnasiet och mer investeringar i våra skolor är på gång. Inom kort kommer första spadtaget till Sveriges största passivhus tas, som dessutom är en arbetsplats med 100-120 arbetstillfällen. Flera företag ligger i startgroparna för etablering eller expansion i Trelleborgs kommun.

Den absoluta merparten av alla beslut som tas i kommunen sker i full enighet. Det är mer regel än undantag att det är enighet i våra nämnder över partigränserna. När partier väljer att samarbeta bygger det så klart på att vi dels har gemensamma målsättningar och visioner, dels handlar det om att vi har en gemensam värdegrund och ideologisk bas. Ju närmre vi står varandra på den politiska skalan, desto lättare har vi så klart att finna gemensamma lösningar. Ju längre från varandra vi är, desto svårare är det att finna gemensamma ställningstaganden och få styrfart. När vi lägger fram våra förslag från Femklövern i kommunfullmäktige så händer det att oppositionspartierna gör gemensam sak och inte stödjer förslaget och då faller det. Förvisso hör det till ovanligheterna, men visst förekommer det. Så är det att styra och ta ansvar i en demokratiskt styrd organisation, utifrån det valresultat som ni som väljare gett oss.

Det borde knappast någon överraskning för någon att Moderaterna och Socialdemokraterna står en bit från varandra ideologiskt. Det är något som man som väljare är medveten om när man går till valurnan i september. Skulle vi, efter valet, välja att samarbeta tycker jag att det är ett svek mot väljarna. För mig är det viktigare att respektera väljarnas röst än gapa efter makt. Det är viktigare att ta ansvar för att styra Trelleborgs kommun än att förskansa sig på maktpositioner. Det finns inte en dag som jag inte är fullt upptagen med att arbeta för Trelleborgs kommuns invånares bästa. Jag anser att det är av yttersta vikt att respektera hur väljarna röstar och vara tydlig med detta före valet. Det handlar om att ta ansvar för att styra kommunen och respektera invånarnas val.

Detta inlägg publicerades i Trelleborgs Allehanda 2014-02-12 som svar på denna insändare http://www.trelleborgsallehanda.se/insandare/article2082249/Varfor-Ulf-Bingsgard.html

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s