Vikingavigseln på Trelleborgen – en vigsel utöver det vanliga

Vikingavigseln på Trelleborgen – en vigsel utöver det vanliga

Som vigselförrättare har jag upplevt många olika vigslar. Ibland är det en väldigt lugn och privat vigsel på Rådhuset. Ibland har det handlar om vigslar med många inbjudna gäster. Den vigsel som på något sätt ändå sticker ut och är helt klart speciell är Vikingavigseln på Trelleborgen.

Vikingavigsel på Trelleborgen 2014

Vikingavigsel på Trelleborgen 2014

Jag vågar påstå att jag är den ende i Sverige som förrättar den här typen av vikingavigsel. En borgerlig vigsel med en vikingainspirerad touche. Konceptet är utvecklat av mig och borgfrun YlvaKristina Ekelund. En ständig utveckling och forskning pågår för att se om mer kan läggas till själva ceremonin. Det vi kunde konstatera när vi började prata om vikingavigseln var att det saknades information om hur vigselakten gick till på vikingatiden.

Borgherren och Borgfrun, upphovsmännen till Vikingavigseln på Trelleborgen

Borgherren och Borgfrun, upphovsmännen till Vikingavigseln på Trelleborgen

Vill påstå att det ändå får anses vara belagt att vikingarna levde i monogama förhållanden, som man och hustru. Det är också känt att vikingatidens par var jämställda, kanske till och med mer än vad dagens normalförhållanden är. Dessutom fanns det möjlighet att skiljas, vilket också indikerar på möjligheten till någon form av vigselförfarande.

Nåväl, nog om de historiska tankarna och spekulationerna. Själva vikingavigseln skapades ur de få skriftliga källor vi kunde hitta. Texter från Eddan med välvilliga tolkningar kring att det handlade om vigselförfarandet och löften som ges mellan man och hustru i vigselsammanhanget. Så, med grund i den officiella vigseltexten, som gäller vid en borgerlig vigsel, med tillägg av vikingatida texter och seder har originalet Vikingavigseln på Trelleborgen skapats.

 

Första helgen i juli varje år är det Vikingaslaget på Trelleborgen. För att inte bara få fokus på det krigiska så förlades vikingavigseln till denna helg. som den inledande händelsen. Vikingar från olika delar av världen drabbar samman under lördagen och söndagen. Fredagen är en form av förmarknad. I slutet på dagen, så äger vikingavigseln rum. En mjuk romantisk start på vikingahelgen i Vikingastaden Trelleborg.

Paren som väljs ut att vara med om denna unika vigsel, har först fått skriva in och motivera varför just de ska vara årets par. Har de inga egna vikingakläder fixas det fram under våren.

Det är alltid lite extra när den STORA dagen är här. Det är så klart extra mycket spänning i luften. Stor uppmärksamhet från media och allmänhet. Alla är nyfikna på paret. På själva ceremonin. På hela händelsen. Eftersom det är en ceremoni som bara genomförs en gång om året, så är det lite av en utmaning för mig också. Komma ihåg alla de speciella texterna och ingredienserna.

Våra duktiga spelmän värmer upp inför Vikingavigseln

Våra duktiga spelmän värmer upp inför Vikingavigseln

Vikingavigseln på Trelleborgen är en upplevelse. En speciell dag för paret och deras anhöriga. En upplevelse för alla som kommer dit och tittar på. En verkligen rolig tillställning för mig som vigselförrättare.

Det som jag tycker är extra roligt är att av de fyra par som vigts på Trelleborgen. har alla på ett eller annat sätt förklarat och motiverat varför just de är de mest lämpade paret att få vara årets vikingapar. Årets par, Linda och Patrik, hade sin första träff på Trelleborgen. Andra paret ut, Simone och Fredrik, där hade Fredrik en gång i tiden hittat en örslev som hört till en viking på Trelleborgen en gång i tiden.

Oavsett om du har starka eller mindre starka band till Trelleborgen. En helt speciell och unik vigsel kan du få, om du och din partner har turen att väljas ut. Underbart. Vackert. Romantiskt… och givetvis helt speciellt och underbart – ja det är så det är. Vikingavigseln på Trelleborgen är en vigsel utöver det vanliga.

Glad och nöjd efter en väl genomförd Vikingavigsel på Trelleborgen.

Glad och nöjd efter årets Vikingavigsel på Trelleborgen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s