Madrid – en spännande stad att besöka enligt #reseUlf

Madrid – en spännande stad att besöka enligt #reseUlf

Lite dåligt samvete har jag haft gällande Madrid. Det var i oktober 2013 som jag besökte denna huvudstad, men först nu tar jag tag i och skriver om besöket. Lite pinsamt att det dröjt, med tanke på att det är Europas tredje största huvudstad med sina sex miljoner invånare. Ibland räcker bara inte tiden till. Nu är jag i alla fall tagen i kragen och här kommer mina tankar från mitt underbara besök där. För det var verkligen ett trevligt besök, denna långhelg gav mig.

Fastän jag besökte Madrid i oktober var vädret mycket trevligt och gynnsamt. Dessutom kändes det som att det inte var så mycket turister, vilket är något jag uppskattar. Rättare sagt, det var nog inte så många utländka turister, men en hel del inhemska besökare.

 

Sevärdheter

Det kändes rätt så naturligt att besöka det kungliga palatset. Förvisso orkade jag inte stå i kö för att få komma in. Dåvarande kung Juan Carlos fick klara sig utan mitt besök. Däremot räckte det gott för egen del att se den pampiga byggnaden utifrån. Få möjlighet att se den ur några olika vinklar, bland annat från Jardines de Sabatini, trädgården intill palatset. Precis intill kungliga palatset ligger Almudenakatedralen, som också är värd ett besök.

Inte allt för långt från kungliga palatset fanns Plaza de España med det stora monumentet över Cervantes, den store författaren, som bland annat skrev om Don Quijote.

Givetvis måste man ju besöka Prado museet. Det stora konstmuseet mitt i staden. Många av de stora verken finns där. Goya är väl att anses vara en av anledningarna till att museet finns och många av hans verk visas så klart i museet.

En underbar upplevelse var att försvinna in i Retiro parken. Mitt inne i den stora pulserande storstaden fanns denna lugna lunga. Grön och grann, med många blomsterupplevelser. Serveringar och olika typer av uppträden. Det gick att gå omkring och strosa i parken, bara ta det lugnt. Se när folk rodde runt på sjön och bara njuta av kombinationen av folkliv och lugn.

 

 

Plaza Mayor. Verkligen en kul upplevelse. Svår att beskriva. Som saker och ting är nu, är det inte ett stortorg man bara hamnar på. Det är snarare ett kvarterstorg som man ofrånkomligt dras till. Visst går det att passera, men på något sätt lockas du ändå dit. Antingen för att se alla andra som dräller omkring där eller så är det för att drälla omkring där själv. Slå sig ner och ta något att äta eller dricka. Utbudet är gott.

Uppleva staden

Min uppfattning är att Madrid är en väldigt vacker stad att vandra runt i. Mycket att titta på om man lyfter blicken. Spännande byggnader. Många olika stilar som möts. En stad som har varit betydelsefull och har många pampiga byggnader som bekräftar detta. Det är verkligen en upplevelse att röra sig runt i centrum.

Jag gillade hur man arbetat med att göra floden till en naturlig puls i staden. Bra gångbanor och möjligheter att mötas. På kvällen var det fullt liv längs med floden, där gångare hade företräde. Väldigt tydligt att detta hade utformats på de gåendes villkor och cyklande fick anpassa fart och uppträde efter alla som strosade.

 

Maten

Så klart skulle jag prova en paella första kvällen jag åt ute. Vad annars ska man börja med i Spanien? Jag kände tyvärr att det var lite av en turistfälla. Förvisso satt jag på Plaza Mayor, men jag hade hoppas på en större smakupplevelse än detta.

Som nästan alltid smakar allt mycket godare borta än hemma. En tallrik med smått och gott är så klart alltid lite extra, en varm skön kväll under bar himmel i centrala Madrid i oktober. Samtidigt är det nog ändå så att inte bara atmosfären kryddar upplevelsen. Det lokala utbudet är så klart så mycket bredare och godare än vad som går på export.

Gästvänligheten

Visst var Madrid en trevlig stad att uppleva. Kanske var det för att det var i slutet på säsongen? Kanske har de ingen säsong att förhålla sig till, men jag blir ändå lite besviken när det är relativt sätt få besökare på restaurangen och vi får dålig uppmärksamhet. Jag har full förståelse när det är knökafullt på stället och det gör att serveringspersonalen inte hinner. Men när restaurangen är halvfull och man får sitta och vänta, då känns det som de har lite mer att jobba på. De var så klart trevliga, men inte så snabba.

Avslutande omdömen

Jag är positiv överraskad av Madrid. Vet egentligen inte vilken bild jag hade av staden innan jag åkte dit. Tror inte den var så positiv av någon anledning. Efteråt skulle jag vilja säga att det verkligen är en stad värt ett besök. Den seglade upp som en av mina favoritstäder att besöka. En skön atmosfär. Mycket att gå runt och titta på. God mat och ett bra klimat. Verkligen en stad värd ett besök över en långhelg.

Selfie vid Kungliga palatset

Selfie vid Kungliga palatset

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s