Min första kväll ombord på #sedov

Min första kväll ombord på STS SEDOV

Då var vi äntligen till havs. Inte många minuter efter kl 18 lämnade STS SEDOV kajen i Rostock.

Två bogserbåtar drog ut fartyget och lotsen gjorde sitt jobb från kommandobryggan. Stillsamt för egen maskin la hon ut. Vi passerade pirarmarna i Warnemünde och var äntligen på öppet hav.

Vid rodret står fem man och arbetar. Klart att det är en utmaning att manövrerar ett så stort fartyg.

Efter ett tag övergår vi till segel. Vinden är 10-11 m/s och vi håller en hastighet mellan 3-4 knop utanför Rügens kust. Dagens seglats ska ta oss från Rostock till Sassnitz. Tydligen kommer vi ankra upp utanför Sassnitz och ett bröllop kommer äga rum ombord med gäster från staden.

Då Trelleborgs borgmästare är ombord låter kapten sällskapets middag serveras i hans salong. Först en grönsakssoppa med vitt bröd till. Gott. Vi hinner knappt äta sista droppen förrän vi blir serverade huvudrätten. En fiskrätt, stekt vit fisk (torsk?) med potatis. Lite lurigt att äta fisken på grund av ben men goda smöriga potatis. En bonus blev att vi fick tårta till efterrätt.

En stund av njutning på däck, där man känner hur vinden ändå tar fartyget framåt. Friska vindar. Mysigt.

Alla trainees, som vi kallas, träffas i Leninrummet. Vi hamnar vid ett bord med tyskar från Sassnitz. Lite kul är det att sitta under vattenytan i Östersjön, på ett ryskt skepp och lösa världsproblemen med några tyskar. Öronen på helspänn hela tiden för konversationen är givetsvis på tyska.

Klockan 23 är det god natt. I alla fall släcks ljudet då. Ikväll ser fullmånen till att det inte är helt mörkt.

Jag landar in i min koj. Knappt en halvmeter till taket med Östersjön kluckande utanför skrovet. Stillsam och sövande. God natt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s