(M)ed kärlek till tillväxt

(M)ed kärlek till tillväxt

Idag, den 11 september, kl 10.00 presenterade Moderaterna i Trelleborg vår lokala agenda för tillväxt.

Från 2006 till 2013 har drygt 500 fler företag tillkommit i Trelleborgs kommun. Mer än 400 arbetstillfällen har skapats. Trelleborgs kommun går mot rikstrenden gällande försörjningsstöd, det ökar i övriga landet men här minskar det. Vi är glada för detta, men vill göra mer.

 

Det vi vill göra är följande:

 

  • Fokus på arbete. Vi vet att det bästa sättet för att få fäste i samhället är via arbete. Det handlar om att fortsatt se den enskildes kunskaper och kompetens för att underlätta vägen in i arbetslivet. Oavsett varifrån du kommer så ska du bara tillfälligt leva på bidrag. Vi ska se till att du kommer i arbete, så du blir bidragande och inte bidragstagande.

 

  •  En väg in. Framgångsrikt har vi arbetat med att se till att vägarna må vara många till kommunen, men en dörr in är förutsättningen. Vägarna ut ska vara många men anpassade efter den enskilde personens behov och förutsättningar. Navigatorcentrums framgångsrika arbete ska så klart fortsätta och utvecklas efter ständigt nya behov.

 

  • Lyhördhet och god dialog. Trelleborgs kommun kan göra sin del. En god dialog med det lokala näringslivet är en förutsättning för att få fler trelleborgare i arbete. Ett lyssnande förhållningssätt och en god dialog med företagarorganisationerna och respektive företag är av yttersta vikt. Regelbundna kontakter skapar förutsättningar för tillväxt. Lika viktigt är att ha kunskap om vad de olika företagen har för verksamhet. På så sätt kan matchningen underlättas och kompetensluckor fyllas.

 

  • Ett samlat grepp. Ett företag och en företagare har givetvis många olika kontaktytor mot en kommun. Dock ser vi det som viktigt att näringslivsfrågorna får en tydligare placering i kommunens organisation. Genom en Tillväxtnämnd skapas förutsättningarna för att löpande föra samtalen kring företagandet i kommunen, för storföretaget och för den enskilda firman.

 

  • Stödjande arbete för nyföretagande. Inkubatorverksamheten Trelleborg Green Room ska också ges möjligheter att växa. Nya företag som ser dagens ljus inom olika branscher bör få råd och stöd och ges möjligheter att växa.

 

  • Tidig kontakt med företagen. För att fler unga ska veta vad det finns för yrken att drömma om, är behovet stort att tidigt komma ut på studiebesök på företag.

 

  • Synliggör förebilder. Många företagare i Trelleborgs kommun gör intressanta och spännande saker. Trelleborg finns världen över, men hur många har koll på vad som verkligen produceras här? Vi har genom Trelleborgsgalan lyckats lyfta fram en del duktigare företagare. Vi premierar även framgångsrika företagare med guldtårta och medaljering på Rådhuset. Detta arbete måste fortsätta.

 

(M)ed kärlek till Trelleborg satsar vi på tillväxt och framtid

(M)ed kärlek till Trelleborg satsar vi på tillväxt och framtid

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s