Fritt fall för kommunens ekonomi

Fritt fall för kommunens ekonomi   

 

På kommunfullmäktigemötet nästa måndag kommer första delårsrapporten för 2015 att läggas till handlingar. Siffrorna talar sitt tydliga språk. Trelleborgs kommun har ekonomisk kris. Efter mindre än ett halvår med Kvartetten (S+C+SÖS+MP) pekar allt på att Trelleborgs kommun går rejält back.

 

” – Det är mycket oroande och beklagligt att se hur kommunens goda ekonomi på så kort tid fullkomligt raserats. Jag anklagades ofta för att vara allt för återhållsam, men det ska man vara när det gäller andras pengar. Förebild ska hellre vara Spara än Slösa.” säger Ulf Bingsgård (M), Trelleborgs kommuns kommunstyrelseordförande 2007-2014.

 

Trelleborgs kommun har historiskt sett haft god ekonomi. Flera år har rekordstaka bokslut presenterats för kommunfullmäktige. Prognosen för i år är att kommunen för en förlust på 15 miljoner, vilket är drygt 55 miljoner sämre än det av fullmäktige uppsatta målet.

 

”- Ekonomin är i fritt fall. Inga åtgärder har heller presenterats för hur balans ska uppnås i ekonomin. Om så många miljoner försvunnit på första halvåret kan man undra sig hur många färre händer i vården vi kommer få med fyra år av Kvartettens styre. Hur många lärare kommer få permanent sommarlov?” undrar Ulf Bingsgård i en kommentar.

 

”-  Att styra en kommun handlar om att vara ansvarstagande. En ansvarsfull budget fanns för 2015, men Kvartetten valde att leka jultomte i december. Nu kommer den bittra eftersmaken till sillen i midsommar.” avslutar Ulf Bingsgård, ett oroat oppositionsråd i Trelleborgs kommun.

 

Att vara kommunstyrelsens ordförande handlar om att ta ansvar för ekonomin

Att vara kommunstyrelsens ordförande handlar om att ta ansvar för ekonomin

 

Svar på frågan förväntas på kommunfullmäktige nästa måndag, 22 juni.

 

——

 

Nedan följer frågan i sin helhet

 

 

Fråga

Till Kommunstyrelsens ordförande Torbjörn Karlsson (S) gällande Trelleborgs kommuns budgeterade resultat för 2015

 

När kommunstyrelsens arbetsutskott hade sammanträde den 22 april fick vi information om det ekonomiska läget i Trelleborgs kommun. Mycket av informationen var framåtsyftande för att ge oss en grund till kommande budgetdialog. En del av informationen handlade om hur ekonomin ser ut i år.

Vi har vid fler tillfällen fått information om det ekonomiska läget för i år och signalerna är tämligen samstämmiga. Det mesta tyder på att Trelleborgs kommun kommer visa röda siffror för första gången någonsin i bokslutet. Den information jag har kunnat ta del av tyder på ett underskott på drygt 15 miljoner vilket totalt ger 50-55 miljoner sämre resultat jämfört det av kommunfullmäktige uppsatta resultatmålet.

Denna information till trots har inte några besparingsåtgärder presenterats för kommunstyrelsen eller kommunfullmäktige. Snart är halva året gånget vilket är mycket oroväckande.

Däremot har kraftiga besparingar presenterats för kommande års budget.

Med bakgrund i detta vill jag ställa följande fråga till kommunstyrelsens ordförande Torbjörn Karlsson (S):

 

  • När kommer besparingspaketet presenteras för beslut i kommunstyrelse och kommunfullmäktige?

 

Trelleborg 2015-06-15

Ulf Bingsgård (M)
Ledamot i kommunfullmäktige

 

Nu gapar kommunens skattkista tom

Nu gapar kommunens skattkista tom

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s