Inspiration och information från Italien

Inspiration och information från Italien

 

Kommunförbundet Skåne, de 33 skånska kommunernas intresseorganisation, genomför årligen en kommunledningsresa. Merparten av de som åker med på resan är antigen kommunalråd eller oppositionsråd och kommundirektörer. En del andra politiker brukar också åka med, men den mest vanliga slutklämmen på titlarna är antingen -råd eller -direktör.

Som jag ser det finns det två huvudsakliga syften med dessa resor. Dels handlar det om att ge oss inspiration och information om hur lika våra välfärdsutmaningar är men också hur lika och olika lösningarna kan se ut. Dels handlar det om att vi ska kunna knyta kontakter och lära känna våra kollegor från de olika skånska kommunerna. Speciellt i år kändes den senare punkten viktig, eftersom många är nya på sina poster. Ett nätverkande och kunskapsutbytande på hög nivå, under trevliga former dessutom, även om programmet minst sagt är fullt från tidiga morgon till sena kvällen.

Vi besökte ett par olika städer i regionen Emilia Romagna. Vi flög till Bologna som också blev vår fasta punkt under denna resa. Vi fick möjlighet att träffa de höga företrädarna för regionen och den lagstiftande församlingen här. Information om strukturerna i regionen och en del diskussion kring jämställdhetsfrågor.

Det blev också ett besök i Reggio Emilia, där vi fick möjlighet att lyssna till föredrag kring tankarna bakom förskolepedagogiken som en gång i tiden tog skolvärlden med storm. Intressant att höra hur de tryckte på vikten av uppföljning och dokumentation. Det var något som lärarna gärna gjorde och såg som en styrka i sitt arbete, inte en belastning.

Det blev ett besök i Ravenna för att lyssna till hur de arbetar kring äldreomsorgen och hur de ser på ålderspyramiden. Där, såväl som här, blir fler och fler äldre och färre barn föds och färre är i arbetsför ålder som ska försörja allt fler. Vi fick göra ett studiebesök på ett äldreboende, som kändes som en kombination av trygghetsboende och nästan på långvård. Dessutom besökte vi deras centrum för migrationsfrågor för att lyssna på hur de arbetar med integrationsfrågor.

Det var helt klart intressant och inspirerande att höra hur de ser på välfärdens utmaningar.  Jag tror att även om vi har likheter mellan våra system, så finns också skillnader som gör det svårt att bara kopiera bra lösningar rakt av. På något sätt är det ändå skönt att höra att de problem och utmaningar vi står inför i Sverige är de samma på andra håll i Europa. Den ekonomiska krisen och effekterna av den är ändå mer påtaglig och närvarande i deras resonemang. Åldrande befolkning, få barn föds, migrationsfrågan OCH den ekonomiska krisen har de att förhålla sig till.

Något som jag tyckte var väldigt påtagligt i deras resonemang är familjens betydelse. Inom förskolan så var det viktigt med engagerade föräldrar som är delaktiga. Inom äldreomsorgen så fanns det också brukarråd, både där de boende på äldreboendet och deras anhöriga fanns med och planerade verksamheten. Jag upplevde att det fanns ett annat resonemang om att generationerna ”hängde samman” – barn, föräldrar och mor- och farföräldrar.

Trevligt var också att vi fick något litet utrymme till kulturell påfyllnad. Stadsrundvandring i både Bologna och Ravenna. Ett studiebesök på Ferrari-museet och ett besök för att se hur balsamvinäger tillverkas. Fantastiskt god mat serverades hela tiden och sällskapet var mycket trevligt. De flesta föredrag var på italienska, men vi hade en otroligt duktig tolk. Det blev en resa som gav nya bekantskaper, nya tankar och ny energi att anta framtidens välfärdsutmaningar.

En reaktion på ”Inspiration och information från Italien

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s