Ljuvligt i #Ljubljana fast lite varmt enligt #reseUlf

Ljuvligt  i Ljubljana fast lite varmt enligt #reseUlf

 

Huvudstad 32 i samlingen blev Sloveniens huvudstad Ljubljana. En stad med drygt 280 000 invånare i ett land med drygt två miljoner invånare. Ankomsten till flygplatsen gick bra, även om det helt klart var en omställning att komma från den kalla norden till en varm natt. Tur att det fanns bra klimatanläggning i bilen. Väl framme i centrum så hade jag nog börjat ställa om, för då tyckte jag inte längre det var så besvärande. Det var rätt så varmt och skönt, ungefär 25 grader mitt i natten, när jag kom till hotellet. Skönt att hotellrummet hade AC.

 

Ett bra hotell i centrala Ljubljana med skön säng och allmänt bra utrustat. Morgonen började bra med en riklig frukostbuffé. Bra start på inför dagens vandringar runt om i staden. Enligt uppgifter så finns det risk att värmerekord kommer slås i veckan jag är här. Men det är inget som hindrar mig. Jag beger mig ut på stadens gator och kollar runt. Ibland kan man till och med försöka vara i skuggan istället för i solskenet. Dagstemperaturen var kring 35 grader och kvällstemperaturen hamnade kring 27-28 grader.

 

 

Uppleva staden och Sevärdheter

En självklart fördel i att bo centralt i staden är ju så klart att jag direkt kunde börja mig sightseeing. Många vackra byggnader från sekelskiftet fanns att tita på. Tack och lov så hade också en hel del målarfärg använts de senaste åren, så fasaderna höll sin forna glans. Givetvis gick det att hitta något mer fallfärdiga hus runt om i staden och de som drabbats av klotter. Men, rent generellt vill jag ändå  säga att det var bra underhållna hus att titta på. Det som jag gillade med att gå runt om i Ljubljana var blandningen av olika stilar, både storleksmässigt och ålder. Det fanns högre hus från sekelskiftet och ett kvarter bort tog villakvarter vid. Det fanns höghus från 1960-talet och en del hus med modern framtoning. En levande stadsbild som var trevlig att gå runt i och titta på.

Ljubljana historia är något som gör sig påmind lite varstans i stadsbilden. Emona, den romerska staden som en gång var här går att se spår av än idag. Stadsmuren finns synlig på några ställen och platser är utmärkta med skyltar. Dock tycker jag att det hade varit ännu roligare om det varit tydligare. Kanske lite mer i stadsbilden, kanske lite mer på de turistkartor som delas ut. Jag gjorde ett försök att gå i romarnas spår, men det gick inte riktigt att göra det på egen hand.

I de centrala delarna av Ljubljana, vid floden, så var det fullt av uteserveringar. Mycket trevligt och ett bra utbud. Inte så livligt under de heta dagarna, men fullt med folk kvällstid.

Största sevärdheten är utan tvekan slottet Ljubljana. Ser det nästan överallt, eftersom det ligger på en höjd. Givetvis finns även här rötter från romartiden, men det slott som vi ser idag har nog mest kopplingar till 1335 när Habsburgarna tog över Slovenien. Ett slott som inte bara varit slott, utan även arsenal, sjukhus och fängelse under sina år. Numera ägs slottet av staden och är ett besöksmål i sig och med museum. Dessutom, kvällstid på sommaren, plats för utomhusbio och under hela året går det att hyra festlokaler.

Kyrkor fanns det rätt så gott om, men jag upplevde inte dem som öppna för besökare. Det vill säga, jag såg inte folk eller turistgrupper gå in och ut eller att dörrarna var inbjudande öppna på glänt. Däremot var det roligt att se olika typer av kyrkor som fanns där.

Det stora grönområdet Tivoli är också en sevärdhet i sig. Ett stort område för rekreation som är väl värt ett besök. I områdets utkanter finns en anläggning som är till för både konserter och sportevenemang. Nu om sommaren fanns även hoppborgar och andra barnaktiviteter. Ett mindre slott finns i parken också.

 

Maten och Gästvänligheten

Hotellet jag bodde på erbjöd en riktigt bra och riklig frukost. Den i kombination med det varma vädret gjorde att det snarare var vätska än mat man var sugen på om dagarna. Sen är jag inte någon stor matmänniska, så jag var inte helt sugen på mat men valde att välja de lokala, slovenska specialiteterna.

Det jag kan konstatera är att det var rejäla portioner, så jag blev minst sagt mätt. Skönt att kunna gå runt i staden efter maten, så att den kunde sjunka ner lite. Glass var gott att äta, både för att svalka sig på dagen men även för att smälta maten på kvällen.

Tyvärr måste jag nog ändå säga att jag tycker att fastän de var väldigt tillmötesgående med menyer på engelska och serveringspersonal som lätt hanterade engelska så var det ändå lite smolk i glädjebägare. Det där med att komma med en tilläggsbeställning och inte alltid uppmärksamma när nya gäster kom till ett ställe gör att det inte kändes så turistvänligt. Ett exempel är att när jag gått runt på slottet hela dagen så ville jag pausa och ta en öl. Efter tio minuter gick jag igen, utan att ha fått beställa något. En kväll glömde servitrisen bort att jag hade beställt vin till maten. Däremot var personalen på hotellet väldigt tjänstvillig och även transfern till och från flygplatsen fungerade utan problem.

 

Avslutande omdömen

Ljubljana är en trevlig stad att besöka. Det är en av Europas mindre huvudstäder vilket gör att det är rätt lätt att ”ha sett allt”. En stad väl värd att besöka, men på några dagar så kan man säga att man har sett allt.

Vetskapen om sin litenhet som huvudstad tycker jag att Ljubljana kompenserar med att tydligt signalera att man bör passa på att besöka andra delar av landet, när man ändå är här. Eftersom jag åker till huvudstaden och bara den så utnyttjade jag inte detta koncept. Jag tror att om man tar några dagar i Slovenien, så är Ljubljana en bra stad att ha som utgångspunkt för att dels utforska staden och sen landet i sin helhet. Det var ett trevligt besök i en stad som jag gillade att vandra omkring i, även om jag svettades som bara den.

 

En reaktion på ”Ljuvligt i #Ljubljana fast lite varmt enligt #reseUlf

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s