Hanse Sail i Rostock och ett besök i Greifswald

Hanse Sail i Rostock och ett besök i Greifswald

Jag har för tredje året i följd, fjärde gången totalt, fått uppleva Hanse Sail i Rostock. I år var det dessutom evenemangets 25 års jubileum och flerfartyg än någonsin var tydligen på plats. Mer än 240 olika fartyg, de flesta segelfartyg men ett och annat ångdrivet fartyg fanns också med dessa dagar. Första helgen i augusti, det vill säga 6-9 augusti, är det denna festhelg.

Som alltid är det roligt att kunna komma tillbaka till ett evenemang som man fått lov att besöka vid ett par tillfällen. Roligt att se att vissa saker är de samma som tidigare, vissa saker är nya och förändringens vindar sveper förbi.

Jag har varje gång haft den stora glädjen av att få uppleva evenemanget från havssidan. Det är kanske det mest rätta sättet att få uppleva fartyg på? Ute på havet och inte bara när de ligger förtöjda vid kaj? Se hur vinden tar fatt i seglen och hur de olika skepparna är olika duktiga på att hantera vindarna. De flesta får dock gå för maskin från stadshamnen till det öppna havet, förbi Rostock hamn, som nästan ligger en timmes seglats ut från Rostocks stadskärna. Men färden ut är inte tråkig utan det finns gott om fartyg att titta på under tiden. Inte bara fartyg så klart, utan även den stad och bebyggelse som vi seglar förbi.

En helt annan del som gör Hanse Sail till en upplevelse i sig är folkfesten. I år var prognosen att en miljon besökare skulle komma till Rostock för att uppleva tillställningen. Det handlar då inte bara om att man kommer för att titta på båtarna utan det är full folkfest under tiden. I hela stadshamnsområdet är det full kommers hela tiden. Det säljs öl, korv, godis, mat och bedrivs en vad vi skulle kalla marknad samt ett otal antal karuseller. Dessutom så är all ordinarie verksamhet i området i full gång, så det är verkligen en upplevelse att komma till Rostock dessa dagar. Jag gillar helt klart helheten. Det finns något för alla under Hanse Sail tycker och tror jag.

Jag ankom till Rostock tidigt torsdag morgon. Det var först på kvällen som jag skulle åka med ett av fartygen, så jag tog mig en tur österut. I år hamnade jag i universitets- och hansestaden Greifswald. Ett universitet som en gång i tiden var ett svenskt universitet för det grundades på den tiden i historien då denna del av dagens Tyskland var en del av Sverige.

Det var en skön solig sommarmorgon som jag kom dit. Perfekt för att vandra runt lite och upptäcka staden, sätta sig ner och äta frukost och sedan vandra vidare. Det är så klart alltid lika roligt att se hur en stad väcks till liv. När jag kom på morgonen var det bara byggnadsarbetare, gatuarbetare och torghandlare som var igång. Bit för bit vaknar staden och när jag lämnade Greifswald vid lunchtid var det full fart.

Förutom att vandra omkring i staden passade jag på att besöka Sankt Nikolai katedralen i staden. Jag har ett visst behov av att bestiga torn och andra höga byggnader, om möjligheten finns. Även om vägen upp är smal och smått otillgänglig för en reslig man som mig… Så jag beger mig de 262 stegen upp i tornet, till utsiktsplatån som ligger på 60,10 meters höjd och blickar ut över Greifswald. Passerade kyrkklockorna på vägen upp och vågade inte gå ner förrän helslaget var passerat. Lustigt nog så var det inget dingeligong klockan 11, så jag hade väntat i onödan. Fast, utsikten var väl värd att njuta av ett par minuter till.

En bonus med att åka hem sjövägen till Trelleborg från Rostock under Hanse Sail är att få se alla fartyg än en gång. Antingen seglar de ut eller så är de  på väg in till staden. Fullt i segelrännan hela tiden, så hamnpolisen får stoppa flödet så att färjorna kan tränga sig ut. Verkligen mysigt och spännande att se stora kryssningsfartyg, färjor, tremastare, tvåmastare och helt vanliga segelbåtar som samsas om vattnet. Stundtals blir det trångt om saligheten, men det verkar ändå flyta på som det ska.

Årets Hanse Sail var spännande att uppleva. Hoppas jag får möjlighet att även nästa år få vara i Rostock och njuta av denna fantastiska tillställning, på ett eller annat sätt.

En reaktion på ”Hanse Sail i Rostock och ett besök i Greifswald

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s