Lärandet i fokus vid dagens besök från Kina

Lärandet i fokus vid dagens besök från Kina
Idag fick Trelleborgs kommun och Söderslättsgymnasiet besök av en delegation från Educational Technology Center of Zhejiang-provinsen. Sex personer från olika städer runt om i provinsen. Det var personer med motsvarande ansvarsområde som en bildningschef och några med mer uppdelade ansvar. 

  
Delegationen från Zhejiang på besök i Trelleborg


Zhejiang anses vara en av Kinas rikare provinser och ligger söder om Shanghai. Provinsen har drygt 55 miljoner invånare och våra gäster kom från städer med 400-800 000 invånare. 

Magnus Wikström, biträdande förvaltningschef, Michel El-Dabh, it-chef för bildningsförvaltningen och Jonatan Folke, IKT-pedagog utgjorde vår delegation. 

Inledningsvis fick besökarna en presentation av Trelleborgs kommun, bildningsförvaltningen och Söderslättsgymnasiet. Det blev stort fokus på it-verktyg och hur vi arbetar med it i skolan. Detta då både riktat till lärarna och till eleverna. I samtalet kom både likheter och skillnader fram mellan länderna och systemen. Vi har en högre lärartäthet. Hos oss är utbildningar med samhällsvetenskaplig och ekonomisk inriktning populära. I Kina är det de naturvetenskapliga utbildningarna som ligger i topp. Det är också olika tillgänglighet till internet i våra båda länder, vilket uppmärksammades vid några tillfällen under besöket. 

Besökarna fick en rundtur på gymnasiet och fick träffa två klasser. De fick se hur lärarna bedriver undervisning med stöd av it-redskapen. Givetvis blev de imponerade över att i princip alla elever har en egen dator. De verkade också imponerade över den relativt sett nyrenoverade aulan med dess olika finesser. 

Eftersom rundvandringen och lunchen kolliderade var det inte så långa besök i klassrummen. Däremot fick de se hur studietorgen fungerar. Med på rundvandringen hade vi två lärare och ytterligare två kunde berätta om vardagen i klassrummet när vi besökte de båda klasserna, en med samhällsinriktning och en med ekonomisk.

  
Studiebesök på studietorg

Avslutningsvis bjöds de på svensk kinamat. Något som de lugnt konstaterade inte smakade som hemma.

Vill passa på och rikta ett TACK till alla som på olika sätt ställde upp och bidrog till att göra studiebesöket givande och trevligt. TACK!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s