Fritt fall för kommunens ekonomi

Fritt fall för kommunens ekonomi

 

Vid onsdagens möte i kommunstyrelsens arbetsutskott presenteras siffror att årets budgeterade resultat blir minus 25 miljoner. Idag lämnar oppositionsråd Ulf Bingsgård in en fråga till kommunstyrelsens ordförande om kommunens usla ekonomiska ställning.

” – Jag är djupt oroad över hur en kommun med så god ekonomi som Trelleborg hade idag visar röda siffror. Det verkar inte heller finnas någon plan för hur vi ska komma i balans.” säger Ulf Bingsgård (M) i en kommentar.

Delårsrapport 1 visade på ett budgeterat resultat på minus 15 miljoner. Det innebär ett resultat som är nästan 55 miljoner sämre än det av kommunfullmäktige beslutade resultatmålet på 2 %. Med anledning av det så ställdes fråga om årets budget kommer hållas. Kommunstyrelsens ordförandes svarade då att ambition var att så skulle ske. Nu visar siffrorna på 65 miljoner sämre än det uppsatta resultatmålet.

”- Den budget som beslutades i juni i kommunfullmäktige innebar stora besparingar på samtliga nämnder. Det sparpaketet plus den dåliga ekonomiska ställning som Trelleborg har idag gör att vi går en vargavinter till mötes. Det kommer inte räcka med att hyvla lite förstrött med en osthyvel för att få ordning på detta. Nu kommer stora kniven fram och skär ner på vår gemensamma välfärd. ”suckar Ulf Bingsgård i en avslutande kommentar.

Svar på frågan förväntas vid kommunfullmäktigemötet den 28 september.

 

——

Nedan följer frågan i sin helhet

Fråga

Till Kommunstyrelsens ordförande Torbjörn Karlsson (S) gällande Trelleborgs kommuns budgeterade resultat för 2015, del 2

När kommunstyrelsens arbetsutskott hade sammanträde den 22 april fick vi information om det ekonomiska läget i Trelleborgs kommun. Mycket av informationen var framåtsyftande för att ge oss en grund till kommande budgetdialog. En del av informationen handlade om hur ekonomin ser ut i år.

Vi har vid fler tillfällen fått information om det ekonomiska läget för i år och signalerna är tämligen samstämmiga. Det mesta tyder på att Trelleborgs kommun kommer visa röda siffror för första gången någonsin i bokslutet. Den information jag har kunnat ta del av tyder på ett underskott på drygt 15 miljoner vilket totalt nästan 55 miljoner sämre resultat jämfört det av kommunfullmäktige uppsatta resultatmålet.

När kommunstyrelsens arbetsutskott sammanträder den 23 september framkommer information att underskottet nu beräknas till 25 miljoner kronor. Alltså, en försämring med ytterligare 10 miljoner jämfört med första delårsrapporten.

Denna information till trots har inte några besparingsåtgärder presenterats för kommunstyrelsen eller kommunfullmäktige. Däremot har kraftiga besparingar beslutats i kommande års budget.

Med bakgrund i detta vill jag ställa följande fråga till kommunstyrelsens ordförande Torbjörn Karlsson (S):

  • Finns det några som helst ambitioner att presentera besparingsåtgärder för beslut i kommunstyrelse och kommunfullmäktige för att få årets budget i balans?

 

Att vara kommunstyrelsens ordförande handlar om att ta ansvar för ekonomin

Att vara kommunstyrelsens ordförande handlar om att ta ansvar för ekonomin

En reaktion på ”Fritt fall för kommunens ekonomi

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s