Första kvällen på jobb

Första kvällen på jobb

 

Under måndagen fick jag vid två tillfällen information om de utmaningar som Trelleborgs kommun står inför, nu och en längre tid framöver, gällande flyktingströmmen till vårt land. Vi agerar efter vårt bästa vetande och de prognoser vi har idag. De tecken vi ser idag är att ungefär den situation kommer hålla i sig i kanske 1 ½ – 2 år till. Vi kan nog räkna med att det kommer 50-70 ungdomar till Trelleborg om dagen.

Trelleborgs kommun har av Migrationsverket blivit utsedd till att vara en ankomstkommun. Det gör att det blir Trelleborgs kommun som får ansvaret för att finna lokaler och personal. Vi står helt plötsligt inför stort behov av många nya fantastiska medarbetare. Man kan kalla att det är en krislikande situation som på något sätt kommer bli ordinarie verksamhet. Men, innan detta är ordinarie verksamhet behövs alla händer, huvud och fötter.

Det var då jag bestämde mig. Under informationen på fullmäktige om det aktuella läget kring flyktingarna så anmälde jag mig. Ikväll, mellan kl 19-22 jobbade jag mitt första pass som boendestödjare.

Först var det tänkt att jag skulle vara på det nyöppnade boendet Pan. Vi kunde konstatera att läget var sådant att Pan inte kom att öppnas ikväll, utan vi gick till Hermes. Ja, jag väljer att använda de namn som boendena har nu och inte de gamla namnen eller beskrivningarna. Kvällen på Hermes verkade först också bli lugn, men så ringde telefon och vi fick reda på att en buss med 20 ungdomar var på väg till oss.

Det var så klart roligt att se hur verksamheten gick igång. Nu ska man vara medveten om att detta boendet varit igång i knappt en vecka. Så, det är få som är gamla på jobb. Ikväll var vi två nya som började.

Rutiner fanns och lösningar hittades hela tiden. Jag kan lugnt erkänna att jag är glad över de som jobbar för Trelleborgs kommun. Hur man finner lösningar och är beredd att hjälpa till. För det är en ny situation för alla. Ingen har någon längre erfarenhet av detta att falla tillbaka på.  Många har erfarenhet från andra områden och en stor vilja att göra rätt och sunt förnuft. Det gäller att vara kreativ när den som kommer inte pratar engelska men ändå behöver vi få koll på namn och födelsedata.

Inskrivningen flöt på. De fick sina sängar och en bit mat. Många tankar var i luften, men ett klokt och stilla resonerande kring uppkomna frågor gav kloka svar. Som lite av en arbetsgivarföreträdare värmde det mitt hjärta att vår värdegrund lyftes fram. Trelleborgs kommun har ÖRA  – en verksamhet som bygger på Öppenhet, Respekt, Ansvar. Ikväll såg jag tydliga exempel på detta.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s