En resa till Beijing – maten 

En resa till Beijing – maten 

Kanske är det självklart, men det bör sägas ändå. När jag reser någonstans så vill jag så klart uppleva så mycket som möjligt av vad som är speciellt och annorlunda där. Det handlar om olika sevärdheter, arkitektur, affärer och mat så klart.

Jag menar, jag åker väl inte jorden runt för att äta svenska köttbullar?
Min tur till Beijing var så klart inte annorlunda. Kan väl snarare säga att den var väldigt annorlunda. Min guide försökte någon gång locka mig till att vi skulle gå och äta hamburgare eller pizza. Jag var benhård. Jag vill testa kinesisk mat. Det är ju en av upplevelserna med att åka till Kina.

Ok, ett undantag blev det. Första dagen tog vi en öl med tilltugg. Puben serverade belgisk öl och en liten pizza. Några bitar åt jag, men drack kinesisk öl i alla fall 🙂

 

 

Två saker var annorlunda mot för det jag är van vid. Det gick väldigt snabbt från det att man beställt sin man tills dess att den kom in på bordet. Fräsch och god, så det var inte något som legat i pannan länge. Uppfattade maten som nylagad. Sen är traditionen att man tar sina ätpinnar och äter från faten direkt. Inte som vi brukar göra, har separata uppläggningsbestick och tar från faten till egen tallrik. Rakt från faten in i munnen och sen var det till att ta en ny omgång. Visst kunde det mellanlanda på en tallrik eller i en sås, men det var lika rätt att äta rakt från faten. Ja.. och någon ris åts i princip inte.

 

Frukost

Jag brukar vilja äta en rejäl frukost när jag bor på hotell. Detta för att jag ska kunna klara av en hel dag av olika upplevelse. Äter normalt sett inte frukost, men lite speciellt är det ändå när man bor på hotell.

Det visade sig vara väldigt lätt att äta en rejäl frukost. Det som serverades på hotellet var inte den traditionella kontinentala frukosten med smör, bröd, ägg och bacon. Det var nig snarare en traditionell kinesisk frukost. Wokade grönsaker, små vårrullar, kycklingkorv, majskolvar, sötpotatis, nudlar, stekt ris och olika soppor.


Sättet att äta frukost blev också väldigt traditionellt kinesiskt. På plats när man skulle äta låg ätpinnar, så klart. Den vana serveringspersonalen la fram kniv och gaffel så fort någon icke-kines satte sig till bords. Något triumferande sågs jag sedan äta min frukost med pinnar. Kniven och gaffeln låg fint kvar på plats där de lagts av personalen.
Frukosten var väldigt god, även om vissa rätter var något kryddigt för att jag tyckte det skulle vara passande som frukost. Positivt var också att det var olika rätter de olika dagarna.

 

Lunch

En naturlig följd av att jag äter en rejäl frukost är att jag inte är hungrig vid lunchtid. Därför blev det bara lunch för mig vid två tillfällen. Det ena tillfällen blev i samband med att jag och min guide var ute och gick och han var hungrig. Andra gången var i samband med turen till Kinesiska muren.

Med tanke på mitt begränsade lunchätande så kan det vara lite väl djärvt att dra några slutsatser. Men, jag kollade runt i lokalen samt att båda gångerna jag åt var det ju kineser som beställt eller bestämt maten. Min slutsats är att det är vanligare att man beställer från meny och att ”dagens lunch” finns inte. Dessutom beställer man inte in en rätt, utan det är flera olika rätter som beställs in.

 

Middag

Middagarna blev lite olika beroende på om jag skulle beställa själv eller om jag hade min guide med mig. Första och sista kvällen hade jag sällskap, så då blev det mer kinesiskt stuk på middagen.

Första kvällen åt vi Pekinganka. Vad jag förstod senare var att den restaurang vi gick på var en av de bättre i Beijing. Väldigt god mat, vällagat och fräscht. En riktigt bra start på mitt besök i staden.

 

De kvällar jag beställde mat själv var det tur att menyerna dels hade bilder på maten som serverades, dels att menyerna var på engelska också. Deras kunskaper i engelska var inte så bra, så det blev till att peka och le 🙂

 

Sista kvällen blev också en festlig kväll. Extra roligt var det också att min guide tog med sin fru på middagen. Det blev mycket snack om hur våra länder är olika, på många olika plan. De både jobbar på amerikanska företag och vi var dessutom jämnåriga. Det som de ville att jag skulle uppleva var en hot pot. Vi fick vars en hot pot i vilken vatten kokade hela tiden. I vattnet lades från början lite torkade grönsaker och kryddor. Sen var det bara att lägga i kött och grönsaker. Även när det gällde dryck blev det lokalt. I glaset kom risbrännvin från Beijing.

 

Resan till Beijing blir en upplevelse för alla sinnen på något sätt. Många olika synintryck, men många smakfulla intryck blev det också. Maten var verkligen god och annorlunda. Några problem med magen hade jag inte heller, så det verkade verkligen som att detta var en matresa hela jag gillade.

God mat blir godare i gott sällskap

God mat blir godare i gott sällskap

 

2 reaktioner på ”En resa till Beijing – maten 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s