Nio månader senare

Nio månader senare

Socialdemokraternas hantering av akutmottagningen på Trelleborgs lasarett måste vara ett symtom på det som brukar kallas för valfeber.  I det här fallet är den både akut och kronisk.

Stängningen av akutmottagningen i Trelleborg mellan kl 22:00 och 08:00 var en stor, lokal fråga i valrörelsen 2014. Troligen avgjorde den till och med valet. Mest högljudda var Socialdemokraterna, som krävde dygnetruntöppet.

Efter valet minskade det nya S- och MP-styret i Region Skåne i stället öppettiden med två timmar, till kl 20. Trots detta sa regionstyrelsens ordförande Henrik Fritzon (S) på regionfullmäktige (24/2): ”Vi har fortfarande för avsikt att genomföra detta vallöfte.” Detaljerna kring de planerade förändringarna vid Trelleborgs lasarett skulle ”presenteras inom kort”.

Inte mycket hände dock. Så i somras demonstrerade 400 personer i Trelleborg för att ”rädda lasarettet”. Till och med kommunstyrelsens ordförande, Torbjörn Karlsson (S), var med och bildade mänsklig kedja runt lasarettet – mot regionstyrelsens ordförande, får man förmoda.

Men fortfarande har ingenting hänt. Det som var så brådskande och nödvändigt inför valet är det tydligen inte längre. Mycket är relativt, men ”inom kort” för att leverera ett så omhuldat vallöfte som ökade öppettider på Trelleborgs lasarett känns som ett nytt svek. Därför undrar jag: Vad händer med den utlovade utredningen? Och hur blir det med öppettiderna på Trelleborgs lasarett?

Demokratiarbetet i Region Skåne är tänkt att främja respekten för, och tilltron till, den politiska processen och dess uttrycksformer. Av denna anledning ställer jag på regionfullmäktige nästa vecka (24/11) Henrik Fritzon mot väggen för att pressa honom på om det, mot bakgrund av hanteringen av trelleborgarna och deras förhoppningar om sjukhusets öppettider, finns anledning att intensifiera medborgardialogen. Och även på vilka ursäkter han tänker saluföra framöver.

Hittills har Socialdemokraterna hänvisat till en utebliven skattehöjning för 2015 för att försvara alla svikna vallöften, trots att S aldrig har yrkat att skattesatsen ska höjas sedan man kom till makten – och inte heller har gjort det för 2016.

Ulf Bingsgård (M)
oppositionsråd, Trelleborg

 

Denna debattartikel publicerades den 21 november i Trelleborgs Allehanda

En reaktion på ”Nio månader senare

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s