Ta Victoria till havet

Ta Victoria till havet

Victoriasalongens öden och äventyr engagerar många trelleborgare. Behovet av centrumnära parkeringsplatser anses vara stort och även detta ämne engagerar många. En lösning på båda problemen föreslås nu i en motion från Ulf Bingsgård, Moderaterna.

” – Tänk ett vettigt planerat och väldimensionerat parkeringshus på fyra-fem våningar. Överst i huset lägger vi Victoriasalongen, så önskad havskontakt kan uppnås. Tänk att få ett nytt modernt parkeringshus i närheten av Centralstationen där också kommande parkeringsbehov kan tillgodoses när det byggs i Rådhuskvarteret.” säger Ulf Bingsgård (M) i en kommentar till den inlämnade motionen.

Motionen bygger i korthet på att ett parkeringshus byggs på tomten där dels OK/Q8 haft en mack dels där det idag är parkeringsplatser. Ett kommunalt parkeringsbolag bildas och överst i det nybyggda parkeringshuset flyttar Victoriasalongen med behövligt restaurangkök in.

”- Jag är inte främmande för att det i bottenplanet skapas utrymme för butiker. Det som ska byggas ska vara ett snyggt, modernt parkeringshus. Flera problem finner sin lösning genom denna motion” avslutar Ulf Bingsgård, oppositionsråd i Trelleborgs kommun.

För än mer målande beskrivning av motionen och svar på frågor ring motionären

Ulf Bingsgård på 0708-817110

 

——

Nedan följer motionen i sin helhet

Motion
Parkeringshus Victoria

När AB TrelleborgsHem förvärvade fastigheten Sparven 1, där bland annat Forumhuset ligger, var ett av syftena med förvärvet att säkerställa att Victoriasalongen inte skulle plockas ner eller hamna i orätta händer. Utvecklingen av fastigheten har gått ”framåt” och nu är salongen åter i musealt förvar. En bra lösning som presenterades av AB TrelleborgsHem var att en tillbyggnad till Kulturbruket skulle göras, så att Sjöfartsmuseum och Victoriasalongen kunde bli grannar i kvarter Betan. En grupp tillsattes för att finna den bästa placeringen för Victoriasalongen. Det som anses vara en bra placering är i hamnnära läge.

I den av kommunfullmäktige antagna fördjupade översiktsplanen för Trelleborgs stad framgår att ett antal parkeringshus ska etableras för att hantera parkeringsbehoven framöver i staden. Ett område som identifierats som intressant för detta är söder om Hamngatan. Beklagligt är att när de som driver hotellet på Hamngatan 9 ville utöka sin verksamhet med en vinterträdgård, för bland annat frukostservering, avslogs detta med hänvisning till att området skulle användas för parkeringshus.

Fastighets AB Skarpskytten är ett bolag Trelleborgs kommun förvärvade för att kunna erbjuda parkeringsplatser i anslutning till Trelleborgs centralstation. Ingen övrig verksamhet beskrivs i dagsläget i bolaget.

Med dessa tre ingångsvärden finns goda möjligheter att skapa något trevligt i centrala Trelleborg. Baserat på parkeringsutredningar och behov av parkeringar i centrala Trelleborg och koppla detta samman med en önskan om att Victoriasalongen ska ligga havsnära. Genom att ombilda Fastighets AB Skarpskytten till ett parkeringsbolag kan det första av flera parkeringshus, enligt den fördjupade översiktsplanen, börja byggas. Platsen för detta p-hus är naturlig vid centralstationen, på den tomt där bland annat OK/Q8 haft en bensinstation.
Med anledning av detta yrkar jag:

– att ombilda Fastighets AB Skarpskytten till Trelleborgs kommuns parkerings AB

– att ge bolaget i uppdrag att förvärva mark söder om Hamngatan för att där bygga ett parkeringshus

– att parkeringshuset får tillräcklig storlek för att på översta våningen kunna inrymma Victoriasalongen med tillhörande restaurangutrymmen

– att parkeringshuset får namnet Victoria

 

Trelleborg 2015-12-10

Ulf Bingsgård (M)
Ledamot i kommunfullmäktige

 

Detta pressmeddelande har skickats ut idag, den 10 december.

2 reaktioner på ”Ta Victoria till havet

  1. Ser ju vid första anblick inte så dumt ut, Ulf! Parkeringar behövs ju mer och fler och OM man arkiverar det annars trevliga förslaget om placering i Betan – så varför inte ! Blir spännande att se ett utvecklat förslag !

    • Tack Sonny. Jag tror dock inte jag ska ge mig på att försöka rita det jag tänker mig. Däremot kan jag målande beskriva det i ord för de som är duktiga på att rita.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s