Resan var lång men idag kom tåget till Trelleborg

Resan var lång men idag kom tåget till Trelleborg

 

Lördagen den 12 december 2015 är en av de dagar som kommer skrivas in i de lokala historieböckerna. Kanske även i en och annan regional historiebok också. Det var dagen då invigningen av Trelleborgs centralstation och Pågatågstrafiken till Trelleborg var. De första Pågatågen kommer rulla enligt tidtabell från och med den 13 december. Det är också den dagen då Trelleborgs C är vårt resecentrum och Trelleborg Övre inte längre är navet i kollektivtrafiken i stan.

Den vecka som gått har varit speciell för min del. Det var i veckan som insikten slog mig att det verkligen är nu det händer. Missförstå mig inte. Jag är inte dum. Jag har fattat att det varit på gång länge. Jag har ju varit en av dem som fått svara på frågan ”När kommer Pågatåget till Trelleborg?” hundratals gånger. Det är nog för att svaret den senaste tiden inte varit:
”- Det kommer i december 2015.”
”- Det kommer om två år.”
”- Det kommer nästa år.”
”- Det kommer om mindre än ett år.”
”- Det kommer i slutet av året.”
Allt för ofta har svaret på frågan tagits emot med skepsis. ”Jojo, den har vi hört förr.” och ”Tror du verkligen det?” till ”Är du säker på det?”.

I veckan som gått har folk berättat för mig att tåget är på väg. Fler och fler har kommenterat hur fint området kring Trelleborg C blivit.

Det var ändå en speciell känsla att gå över Trelleborg Övre i veckan som gått och inse att det är sista veckan som det kommer vara ett myller av människor, stadsbussar och regionbussar. På måndag är det en helt annat stämning här. Känslan av att veta att nästa gång jag ska på möte i Malmö, Lund eller kanske Helsingborg kommer tåget vara ett klart alternativ mot att köra själv. Känslan av att imorgon kan jag ta tåget till Lund och dricka så mycket glögg jag vill, för tåget tar mig hem 🙂

Men resan fram till att få Pågatåg till Trelleborg har inte varit lätt eller rak. Bland de första saker jag tog tag i när jag tillträtt som kommunstyrelsens ordförande i Trelleborg var att börja samtalen med dåvarande Banverket. Någon manege var knappast krattad för oss, utan det var att börja från början. Alla var i grunden positiva till att få igång Pågatågstrafiken, men ibland hjälper inte enbart det. Viktigt var att få beslut om att det var Trelleborgs C som skulle vara stationen i Trelleborg.

Många har varit involverade på vägen fram. Jag minns fortfarande det möte jag hade med min kollega från Vellinge, Lars-Ingvar Ljungman, på Vellinge Gästis när vi pratade om att nu är vi båda beredda att lägga in en högre växel. Denna uppväxling kom efter det att vi säkrat utbyggnaden av motorvägen E6/E22 till Trelleborg. Pengarna vi var beredda att förskottera för vägen behövdes inte för regeringen hanterade finansieringen av vägbygget. Var vi beredda att förskottera för att få Pågatågstrafik till våra båda kommuner? Svaret var givet – JA! Därefter fick processen ett högre tempo. Vi skulle se till att tågen började rulla i december 2015, vilket var knappt fem år senare från den lunchen.

Många har varit involverade i denna process. Det har varit med- och motgångar. Det var varit glädjestunder och mörka stunder. I veckan som gick gjorde Anderas Mårtensson, reporter på Trelleborgs Allehanda, en kort historisk återblick på processen. Då kom känslorna tillbaka från alla dessa glada och mindre glada stunder tillbaka.

En av de gladaste roligaste stunderna var när vi hade signeringsceremonin av papperna för medfinansieringen och förskotteringen. Det var jag, Lars-Ingvar Ljungman, kommunstyrelsens ordförande i Vellinge, Pia Kinhult, regionstyrelsens ordförande, Ilmar Reepalu, kommunstyrelsens ordförande i Malmö och Thomas Erlandsson, regionchef för Trafikverket, som signerade papper kors och tvärs. En Pågatågslilafärgad tårta åts för att fira stunden. Stor oro var då att duvorna som härjade runt i banhallen skulle få för sig att ”göra något”. På samma ställe var idag en helt annan liv och rörelse, tack vare de avtal vi slöt på denna plats.

 

Det var inte konstigt att när Pågatåget rullade in på Trelleborgs C så fick jag ett glädjerus i kroppen. Nu var det verkligen här. Äntligen kom Pågatåget till Trelleborg. Vi har varit många som på många olika sätt bidragit till att ta tåget till Trelleborg. Stort TACK till alla som på olika sätt varit med och gjort det möjligt. Imorgon är det inte bara Luciatåg som tar sig runt utan imorgon är första dagen i framtidens Trelleborg. Imorgon tar Pågatåget sig till Trelleborg. Det är något som ger oss stora möjligheter för framtiden.

 

Kom igen – låt oss ta oss an framtidens utmaningar!

Ta tåget till framtiden. Ta Pågatåget till Trelleborg!

En reaktion på ”Resan var lång men idag kom tåget till Trelleborg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s