Min nyårskrönika – Mina återblickar på 2015

Min nyårskrönika – Mina återblickar på 2015

 

Året som gått har inneburit en hel del roliga och spännande saker. Det blev en del omställningar till följd av valet 2014, för nya mandatperioder drog igång med full kraft i år. En ny roll i kommunpolitiken, en ny roll i regionpolitiken och även på SKL. Har även kunnat ägna mig lite åt mig själv, för första gången på åtta år. Året som snart läggs till handlingarna har blivit ett nystartens år för mig. Nya möjligheter och mycket roligt har kunnat gjorts.

Jag kommer inte kunna sammanfatta ett år i varje detalj. Det blir axplock och funderingar kring vad jag varit med om, både politiskt och privat.

 

Det politiska året i

Trelleborgs kommun

Inga kan påstå att det är roligt att gå från att ha möjligheten till att påverka och ha inflytande över sin kommuns utveckling till att bara sitta och titta på. Det var resan jag fick göra och se hur utvecklingen i Trelleborg stannade av. Vi hade fått bollen i rullning, men en boll rullar inte av sig själv utan det gäller att hela tiden hålla den i spel.

Glad är jag för att de projekt som vi i Femklövern startade upp nu är på väg i mål. Bra att badet i Anderslöv äntligen blir byggt. Utan att vi hade sparkat igång det under vår tid hade den bollen inte kommit i rullning. Nu verkar även Trygghetens hus kunna bli en verklighet och Gamla Centralskolan blev klar för inflyttning.

Nya uppdrag har jag fått under året också. Förutom då som oppositionsråd i Trelleborg, så sitter jag numera i styrelsen för Trelleborgs Hamn AB och som ersättare i SYSAV. Hamnfrågorna tycker jag att jag har bra koll på, men när det gäller avfall och återvinning har jag en del kvar att lära. Spännande nya utmaningar med andra ord.

Det var med stor stolthet och glädje jag fick inbjudan att hålla talet till Sverige under Nationaldagsfirandet i Anderslöv. Verkligen roligt att ha fått den äran. TACK!

Det jag är absolut mest stolt över är att numera går Pågatågen till Trelleborg. Som vi kämpade för att få det på plats. Nu rullar de så fint och kommer betyda mycket för kommunens utveckling framöver.

 

Region Skåne

Jag har fått förtroendet att även denna mandatperiod vara ledamot i regionfullmäktige för Moderaterna i Region Skåne. Tillträdde uppdraget som andre vice ordförande i Demokratiberedningen. Under året har jag även varit med i en intern arbetsgrupp som tittar på framtidens sjukvård i Skåne.

Det har varit kul att sitta i regionfullmäktige detta år. Jag har varit uppe i talarstolen ett antal gånger och får varje gång bra respons på mina debattinlägg. Mina två huvudsakliga fokus är så klart demokratifrågorna i Region Skåne, naturligt kopplat till mitt uppdrag, och frågor som gäller Lasarettet i Trelleborg.

 

Sveriges kommuner och landsting – SKL

Ungefär en gång i månaden träffas Beredningen för demokratifrågor på SKL. Jag satt under förra mandatperioden i denna beredning och är glad att jag fick förnyat förtroende. Det är väldigt roligt att kunna vara med och diskutera frågor som berör grunden i vår verksamhet, demokratin. Det blir så klart diskussioner både om framtidens möjligheter men även dess utmaningar för alla våra medlemmar, kommunerna och landstingen/regionerna. Bland beredningens ledamöter och ersättare är jag den ende som har ett tydligt regionalt uppdrag, vilket gör att jag tar på mig landstings- och regionhatten lite då och då för att föra in dessa perspektiv också.

SKL arrangerar också nätverksträffar för företrädare i kommuner och landsting/regioner med fokus på medborgardialoger. Har fått möjlighet att vara med i detta nätverk som representant för Region Skåne. Dessutom har ett separat nätverk med bara region- och landstingsfolk startats upp. För demokratiutvecklingsarbetet ser olika ut i kommuner jämfört med regioner och landsting.

I november hade SKL kongress i Karlstad. En trevlig tillställning, men jag vet inte om den gav så mycket egentligen. Förvisso röstades det och ändringar i inriktningsdokument gjordes, men jag tycker att debatterna var ganska tama.

 

Moderaterna och De borgerliga

I ett mer internpolitiskt perspektiv har det också varit ett bra år. Jag tycker att de möten vi har inom Moderaterna präglas av god stämning och bra anda. Många vill vara med och bidra på olika sätt och lyfter fram sina synpunkter och tankar. Kul och spänstiga debatter med respekt för varandras åsikter.

Bra fungerar också samarbetet inom De borgerliga. Efter valet bildade Folkpartiet, sedermera Liberalerna, och Moderaterna ett samarbete. Vi har många bra möten tillsammans. Har kampanjat tillsammans och har träffar där vi pratar om vår gemensamma politik. Men vi respekterar också varandra som två självständiga partier, som kan driva sin egen politik när så skulle behövas. Vi skriver gemensamma motioner, reservationer och insändare men även självständigt.  Nytt för året blev att vi numera kör Pubkväll med Ulf och Henrik, det vill säga att mitt gamla koncept med Pubkväll med kommunalrådet har utvecklats till att vara med De borgerliga och jag gör det tillsammans med Henrik Silfverstolpe, ordförande för Liberalerna i Trelleborg. Tycker vi har riktigt kul tillsammans. Verkligen bra stämning.

En fråga som engagerade många både lokalt, regionalt och nationellt var Decemberöverenskommelsen (DÖ). Moderaterna i Trelleborg tog ställning för att DÖ skulle rivas upp och det var med det mandatet jag och ett gäng från Trelleborg åkte till vår förbundsstämma som avhölls i Helsingborg. Med knapp majoritet röstades motståndet ner. Vi gissade dock att frågan inte dog med detta, vilket visade sig rätt.

Det blev Kristdemokraternas riksting som tog livet av DÖ, vilket jag tycker är bra. Det gjorde at när vi samlade oss för stämma i Karlstad några veckor senare så kunde vi ha fullt fokus på politikutveckling. Jag var uppe i talarstolen vid ett antal tillfällen. Det blev inlägg om välfärd och jämställdhet, infrastruktur, försvarsfrågor och migrationspolitiken.

 

Almedalen, föredrag, konferenser och internationella utblickar

Jag blev redan under förra året tillfrågad om jag ville komma till Norrköping för att i mars prata på en mässa för olika aktörer inom civilsamhället kring Trelleborg Tillsammans. Givetvis ställde jag upp på detta och fick möjlighet att prata om vår process och hur livet är nu. Det vill säga efter det att en kommun och civilsamhället undertecknat en överenskommelse. Vad händer då? Mycket kan hända, men allt hänger på ledarskap och engagemang hos enskilda personer.

Givetvis var jag i Visby under Almedalsveckan i år. Lyckades fixa nog det bästa boendet där någonsin för egen del. Väldigt centralt i stan och faktiskt rätt så ostört fastän vi var ett antal okända personer som delade på duschar och toalett. Lycka är eget rum under Almedalsveckan i centrala Visby 🙂 Jag gavs också möjlighet att delta i seminarium som Trelleborgs kommun arrangerade kring arbetsmarknadsfrågor. Är verkligen glad och stolt över hur vi under vår tid vid makten kunde vara med och skapa arbetslinjen ”på riktigt”. Det tillsammans med hur vi skötte ekonomin ansvarsfullt och arbetade med miljöfrågor var en kommun som visade upp hållbarhet på riktigt.

Före Almedalsveckan åker alltid kommunledningarna i Skåne, via Kommunförbundet Skåne, på en studieresa. Årets resa gick till regionen Emilia Romagna. Det är ett bra tillfälle att lära känna sina kollegor runt om i Skåne men även fylla på kunskapsförrådet och få ny inspiration för framtiden. Det jag tar med mig därifrån var dels lärarnas engagemang och glädje över hur de ser dokumentationen som en del i lärandet, dels samverkan mellan civilsamhället och äldreomsorgen för att skapa värdefull vardag för de äldre.

För mig är det viktigt att det åks på olika typer av kompetensökande resor. Förutom studieresan med Kommunförbundet Skåne åkte jag i september till Paris för att delta i den internationella konferensen Smart Countries and Cities Congress. Jag tror jag var ensam deltagare från Sverige och vi var knappt tio från Norden totalt sett som var där. Mer än 300 talare företrädande kommuner, regioner, stater och företag från 65 länder från hela världen på plats i Paris.  Fokus för konferensen var hur vi med hjälp av dagens, och morgondagens. teknik blir än mer hållbara och resilienta.

Två städer besökte jag rätt flitigt i år nämligen Rostock och Bryssel. Rostock besöktes först under Hanse Sail i augusti och sen i samband med en studieresa i oktober tillsammans med styrelsen för Trelleborgs Hamn AB. Kändes som jag hade klippkort till Bryssel eftersom jag inom två veckors tid besökte Bryssel två gånger. Först med kollegorna i MalmöLundregionen och sen med Moderaterna i Region Skåne. Besök som syftade till ökade kunskaper om EU och hur Skåne arbetar på plats. Intressant at höra vad som görs och jag fick många tankar om vad som mer kan göras. Studiebesök i Bryssel tycker jag är mycket viktiga att göra. Här finns helt klart en hel del att göra framöver. Åtgärder för att ta än mer plats i de stora sammanhangen.

 

 

Det mer privata

Året som gått har så klart haft privata upp- och nergångar. En del blir väl kopplade till de olika uppdrag jag har. Det har i alla fall varit en innehållsrikt och upplevelsefullt år.

Roligt var det i alla fall att jag under året fick möjlighet att åter bli medlem i Rotary. Ska göra mitt bästa för organisationen, även om jag inte riktigt vågat fullt ut utnyttja mitt medlemskap. När jag var i Visby besökte jag en klubb där. Däremot har jag inte vågat ta steget och besöka klubbar när jag varit i Beijing, Bratislava, Ljubljana eller London. Men vem vet? Kanske kommer under 2016? Jag är i alla fall nyfiken på att få hälsa på.

 

#Ulf40

Den absolut största händelsen var när jag fyllde 40 år i april på Trelleborgen.  Jag hade bjudit in väldigt öppet och brett. I princip inga begränsningar och jag blev mycket glad och överraskad över alla som kom och förgyllde min dag. Någonstans mellan 160-170 personer kom för att hylla mig med blommor och blader och vin. Maten hade vikingatema och gästerna kunde mingla omkring inne på museet och tack och lov även utomhus i vårsolen.

 

Besöken från Kina

Jag har haft förmånen att stå som värd för ett antal olika delegationers besök från Kina. De kommer från olika delar av landet och representerar olika typer av uppdrag. Totalt under året fick jag besök av 18 olika delegationer.

Det är väldigt roligt och spännande att få dessa besök. Jag inleder alltid med en presentation om Trelleborg. Lite om vår historia, våra nutida utmaningar och framtidsplanerna. Pratar om företag i kommunen och givetvis om vårt demokratiska system. Därefter får jag information om deras stad eller provins och sen kommer alla frågor. Frågor om det mesta och på väldigt olika plan. Tur att jag har stort samhällsintresse och koll på hur det hänger samman mellan de olika politiska nivåerna. Men, det är väldigt roligt för mig och jag är glad över att Trelleborg lockar besök från mångmiljonstäder. Hoppas att något följer med hem i deras tankar kring hur en stad och kommun kan utformas för framtiden.

 

Vigslarna

Under 2015 kan jag notera som mitt ”rekordår” som vigselförrättare. Jag har förrättat 68 borgerliga vigslar i år, totalt 447 stycken vigslar sedan jag blev vigselförrättare första gången 2007.

Det är ett väldigt roligt uppdrag att ha. Få träffa personer i en väldigt speciell situation. Det kan handla om planerade överraskningar. I år övergick en namngivningsceremoni i en vigsel. Ett annat tillfälle blev trädgårdsfesten en vigsel. Vissa vigslar är stora fester och andra är mindre familjetillställningar. Vid vissa tillfällen kommer paret ensamt till Rådhuset och personal där ställer upp som vittne.

 

Musikalerna och teater

En av de saker som jag nu kan ägna mer tid åt är kultur. Jag har ett stort intresse för scenkonst, i första hand musikaler. När jag nu har mer kontroll över min egen kalender och vad som bokas in, är det lättare att boka in sig på att gå på musikaler. Det har blivit besök i Malmö, Stockholm och London.

Jag gick på den röda mattan vid premiärerna av American Idiot och Top Hat på Malmö Opera och Jersey Boys på China Teatern i Stockholm. I februari besökte jag London och såg då Billy Elliot och Scottsboro Boys. Gjorde ett återbesök i London i december och såg då Close to you och The Book of Mormon. Jag har även sett den nyskrivna musikalen Sällskapsresan på Nöjesteatern i Malmö och Förklädet på Göta Lejon i Stockholm.

Musikalen Livet är en schlager såg jag också vid ett besök i Stockholm. Besöket gjordes övergången mellan möte på SKL och Moderaternas heldag kring politikutvecklig under parollen ”Sverige kan mer”. Jag passade även på att se en av Sveriges bästa artisters krogshow på Hamburger Börs. Det var Orup som showade på Viva La Pop. Helt otroligt duktig sångare och kompositör. En riktig helkväll.

Året bjöd även på en smått unik och annorlunda upplevelse i en lada på Söderslätt. Baserat på Alfred Hitchcocks film De 39 stegen sattes denna pjäs upp. Ett välspelat stycke.

En fullkomlig skrattfest blev det när jag och min familj besökte Galateatern i Malmö och såg Charley’s tant. Claes Malmberg och Jan Malmsjö i fullkomlig toppform fick alla att gå skrattade från teatern.

 

#reseUlf

Jag har fått höra vid ett antal tillfällen att jag varit ute och rest mycket i år. Alltså, varit ute på olika resor. Det stämmer nog att jag till följd av mina nya uppdrag får möjlighet att resa mer. Det är inte bara möten i Trelleborg som är en del av min vardag numera. Sen tror jag att i år har kopplingen på sociala medier Instagram till Twitter till Facebook funkat bättre än tidigare år. Då har det strulat till sig med bildpostandet på Facebook.

Så klart fortsätter jag med min hobby, att samla europeiska huvudstäder. Officiellt finns 50 huvudstäder i Europa. Av dessa har jag nu besök 33 samt en av de städerna jag har på min ”värda att besöka ändå”-lista, nämligen Krakow. Dessutom besöktes London två gånger i år, men staden är sedan länge avbockad från listan.

Sommaren bjöd på två fantastiskt spännande och trevliga resor. Först åkte jag till Sloveniens huvudstad Ljubljana. Därefter åkte jag i princip bara hem och vände innan jag reste till Slovakiens huvudstad Bratislava. Två trevliga städer som väl kan rekommenderas, fast jag slår nog ett extra slag för Ljubljana. Varmt, vackert, trevligt och inte så många turister.

Min största resehändelse är utan tvekan min resa till Beijing. Jag ser resan som lite av en 40-årspresent till mig själv. Delar av resan betaldes tack vare ett presentkort jag vann, men det mesta stod jag själv för. Det har alltid funnits en nyfikenhet kring Kina, detta stora mäktiga land. Nu tog jag mig själv i kragen för att besöka dess huvudstad. Det var en upplevelse utöver det vanliga. Bara att få vandra omkring i denna mångmiljonersstad och uppleva allt och det mesta. Smaka på maten och besöka tempel. Se på pandorna på Beijing Zoo och hela området där Olympiska spelen var 2008. Få möjlighet att besöka Kinesiska muren, detta gigantiska byggnadsverk löper över bergen i det oändliga. Verkligen roligt att ha sett. Ett spännande land att besöka, som nog inte har besökts för sista gången.

 

 

Upplevelserna har varit många i år. Det har så klart varit känslomässiga upp- och nergångar. Jag har fått träffa många trevliga och spännande människor. Jag har också upptäckt vilka som bryr sig mer om titlar än om människliga relationer. Ibland blir man förvånad. Ibland förvånas man inte, utan får bara bekräftat det man egentligen visste och misstänkte.

Det år som varit har varit ett roligt spännande givande år. Jag kan bara tacka alla som på olika sätt varit med och bidragit till att göra mitt år så bra. Hoppas att vi alla får uppleva ett kul spännande givande innehållsrikt skoj bra hälsosamt skönt GOTT NYTT ÅR 2016! 

 

En reaktion på ”Min nyårskrönika – Mina återblickar på 2015

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s