Krakow – en kulturell pärla

Krakow  – en kulturell pärla

 

Under många år har jag fått höra ”Du måste besöka Krakow, det är en så underbar stad”. Jag har tackat för tipset men avvisat det, primärt eftersom jag ha sagt att jag ska besöka Europas huvudstäder. Det hjälper inte i detta fall att Krakow en gång i tiden var Polens huvudstad, för det är landets nuvarande huvudstad som ska besökas. När det gäller just Polen så är det ett par år sedan jag besökte Warszawa, men det är en annan historia.

Jag har tagit fram en lista över ett fåtal städer i Europa som verkar spännande och värda ett besök, även om de inte är huvudstäder. Krakow har stått med på denna lista. Sommaren 2015, i augusti, gjorde jag slag i saken och åkte dit. Eller ja.. dit och dit.. jag flög till Katowices flygplats som ligger drygt 1 ½ timme från Krakow. Från flygplatsen åkte jag sedan i en minibuss, just med betoning på mini, till Krakows centralstation. Väl framme i stan blev det taxi till hotellet, sen kunde Krakow utforskas.

Mina dagar i Krakow bjöd på lite olika väderlekar. Det var sol, mulet och regn lite blandat. Som alla kan förstår så är en stad i regn i en höjdare att besöka. Speciellt inte om ens huvudsakliga sätt att upptäcka en stad på är att gå runt omkring i den. Men, även om regnet forsade ner så hindrade det inte mina turer runt i Krakow. Jag har ju ett bra paraply.

Den som åker till Krakow måste se tre saker. Fyra om man räknar med något som inte ligger inne i stan och en bonus. De tre obligatoriska sakerna som måste besökas är så klart gamla staden med Stora torget, slottet Wawel och de judiska kvarteren Kazimierz. Eftersom jag gillar att gå runt i en stad så är det en bonus att gå ut och se annat än bara de gamla byggnaderna. En sådan tur gjorde att jag fick se huset där Påve Johannes Paulus II bott som ung och följa hans fotspår. Något som är en form av måste när man åker till Krakow är att ta en dagstur till Auschwitz-Birkenau. Ligger ungefär två timmars färd från stan, men väl värt turen.

 

Gamla stan och Stora torget

Genom att vandra i gamla stan och se alla de pampiga vackra byggnader som finns där, så är det tydligt att här fanns makt och pengar en gång i tiden. Kan mycket väl tänka mig att en gång i tiden så pågick även en maktkamp genom att kunna visa vem som kunde bygga vackrast byggnad.

Tydligaste stråket är från Stora torget till slottet Wawel, längs med Grodzka gatan där även ett par pampiga kyrkor finns. På Stora torget tornar Mariakyrkan upp sig i all sin prakt. Stora torget är så stort att jag först trodde det bara var hälften så stort som det verkligen är. Detta för att mitt på torget ligger Tyghuset och gamla tornet till Rådhuset. Det såg nämligen ut som att dessa utgjorde bortre gränsen av torget. Det visade sig att det finns lika mycket torg på båda sidorna. Det som nog är roligast är att det finns restauranger, barer och caféer runt om hela torget, så det fanns många ställen att välja på när det var tid att äta middag. Men, ibland blir det bara för mycket, så därför var det svårt att välja i all mångfald. God mat fick jag ändå alla dagar.

 

Kyrkor, kloster och Johannes Paulus II

Förutom den stora katedralen, Mariakyrkan, på Stora torget fanns det en hel del kyrkor och andra religiösa byggnader. Det går knappast att ta miste på att katolicism är den huvudsakliga religionen i Polen. Det går inte heller att missta sig på den stolthet som visas upp över att Påve Johannes Paulus II kommer från Krakow. Det fanns små minnesskyltar och statyer lite varstans som påminde om Påvens tid i Krakow.

En av många - påve Johannes Paulus II

En av många – påve Johannes Paulus II

 

Men visst, det får man så klart ge staden. Det ser likadant ut i alla städer där helgon kommer från. Jag tror att anledningen till att jag la märke till det mer här är för att jag vet vem det är. Inte varje dag man får vandra i en stad där ett nutida helgon levt.

 

Slottet Wawel

För mig som är historiskt intresserad är slottet Wawel en spännande byggnad. Det är så tydligt att det byggts under flera olika perioder. Skiftningar i tegel och stilar gör byggnaden som helhet mycket spännande att titta på. Det finns alltid historiens vingslag över platser som dessa. Speciellt intressant är det för mig som svensk eftersom det var här Sigismund III var kung över både Sverige och Polen. Samme kung som sedermera flyttade huvudstaden från Krakow till Warszawa.

För egen del nöjde jag mig med att beskåda slottet exteriört, njuta av en öl  på uteserveringen efter jag varit inne i Slottskatedralen. Kul att se hur välbesökt slottet var, inte bara av turister utan som ett lokalt besöksmål i staden.

 

 

Kvarteren Kazimierz och en tur i staden

Ett av måstena att göra när man är i Krakow är så klart att besöka de judiska kvarteren Kazimierz. Min vana trogen valde jag att gå ”dit näsan pekar” med en ungefärlig uppfattning om målet. Det gör att min vandring tog mig till ett antal olika delar av Krakow, bland annat längs med floden Wisla.


Väl framme i stadsdelen tog husen en annan form. De hus som är relativt nyproducerade höll inte riktigt samma stil, men eftersom övervägande hus är gamla har stadsdelen sin tydliga karaktär. Eftersom jag varit ute och vandrat hela dagen blev det inte så mycket vandring i dessa kvarter. En öl och en bit mat passade jag på att ta för att sittande betrakta området. Stora synagogan besökte jag inte för jag tyckte faktiskt inträdet var lite väl högt mot vad jag trodde att jag skulle se. För mig var det tillräckligt att uppleva stadsdelen genom att se på husen och vandrar omkring där.

 

Auschwitz-Birkenau

Något man inte råder över är vädret. Tur är väl det. Dagen då jag bestämt mig för att ta en busstur till koncentrationslägret Auschwitz-Birkenau hade det regnat på morgonen. Solen bröt inte igenom molnen utan detta var en grådisig dag. En passande väderlek för detta besök. Många möjligheter finns att köpa biljetter till bussresor från Krakow till Auschwitz-Birkenau. Turen tog drygt två timmar där första tiden ägnades åt filmvisning i bussen. Det var en film om hur koncentrationslägret såg ut när det öppnades för omvärlden.

 

Något som störde mig lite var att besöksmålet kändes lite överexploaterat. Många människor i kö på väg in när vi kom dit. En smått oengagerad guide som berättade en historia som hon så många gånger förr berättat.

Jag kan förstå att om man ska berätta en och samma sak om och om igen så blir man lite blasé. I ärlighetens namn känner jag det själv de gånger jag berättar om Trelleborgs kommun för ännu en delegation från Kina. För mig är det kanske hundrade gången men för dem är det första och ENDA gången de hör detta. Då gäller det att prestera på topp och berätta som om det vore första gången någon någonsin fick höra det. Tidspress, många människor och en oengagerad guide gjorde att besöket i sig inte blev så bra. MEN besöket i sig gav tankar och känslor som inte försvinner så fort. Tecken på mänsklig grymhet som finns kvar för att påminna oss om det som inte får hända igen. Tyvärr vet vi alla att det händer igen.. och igen.. och igen.. på olika sätt .. av olika skäl.. men med samma grymhet.

Det var verkligen tur att solen inte sken och fåglarna kvittrade glatt. Det är inte så Auschwitz-Birkenau ska upplevas. Grått och lite småruggigt är rätta väderleken för detta område.

 

Maten

Jag försöker alltid äta så lokal mat som möjligt. Det är klart svårt ju mer internationella vi blir. Hamburgare och sushi finns överallt. Några matliga pärlor kunde jag ändå hitta i Krakow. Lustigt blir det när hela Stora torget mer eller mindre bara har matställen att det ändå var svårt att hitta ett ställe att äta på. Men, varje kväll fann jag något gott att äta. Dessutom är det roligt att kunna sitta ute och se på folklivet. Höra gatumusikanter eller restaurangens egna underhållning spela.


Trevligt inslag och störande inslag i gatubilden

Krakow är en väldigt trevlig stad att vandra omkring i. Det finns mycket vackert att titta på. Jag kan förstå att många förälskar sig i staden. Jag kanske inte blev fullständigt förälskad. Alla gamal och vackra byggnader till trots så gillar jag en stad som har blandade byggstilar. Det kan bli lite för mycket av det goda. Det kändes så för mig.

Ett för mig störande inslag i gatubilden var alla de inkastare som antastade. Visst, de var glada och trevliga men att hela tiden behöva gå och säga ”No” och ”No, thank you” förtog upplevelsen för mig.

Det jag gillade var alla de vackra vagnarna med mycket vackert smyckade hästar som travade runtom i staden.

 

 

Så, det är klart att Krakow är en stad väl värd att besöka. En trevlig vacker stad med historiens vingslag under takåsarna, både den gamla historien och nutidshistorien.

 

2 reaktioner på ”Krakow – en kulturell pärla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s