Ungt företagande inspirerar 

Ung företagande inspirerar

Jag har fått den stora förmånen att vara rådgivare till ett UF-företag på Söderslättsgymnasiet i Trelleborg. Min comeback till UF-världen gjordes redan förra året när jag fick frågan att då bli rådgivare åt ett UF-företag, Fold It UF. Det var väldigt roligt att få frågan och givetvis tackade jag JA. Extra roligt var så klart när jag fick frågan i år igen. Jag tackade JA och har fått rådgiva Go Safe UF under året. 

Ung Företagsamhet är ett bra sätt att  omsätta teoretiska kunskaper från ekonomiutbildningen på gymnasiet till verklighet. Under ett år får eleverna möjligheten att prova på att driva företag, om än i lite begränsad form.

En gång i tiden, i min ljuva ungdom, så var jag med och drev ett UF-företag. Vi var sex stycken som drev UF Sydmenyn. Vår affärsidé var att samla in lunchmenyer från stadens restauranger och varannan vecka distribuera ut dessa i samlat format till företagen i kommunen. Jag var företagets ekonomiansvarige, för bokföring är ju kul. Detta var i början på 1990-talet, så digitala kanaler fanns knappt. Fax var det som var mest high tech 😉 Det blev ett år som innebar att vara ute och jaga annonsörer, sammanställa och layouta menyer, få dem kopierade och sen göra dem redo för distribution. Slutligen skulle de levereras till Posten för utskick. Sen kom efterarbetet med att skicka fakturor till annonsörerna, betala fakturorna och bokföra. Sen var det bara att gå igång igen med att jaga annonsörer till nästa nummer. 

Förutom att driva företag så kunde man delta på mässor och delta i tävlingar. Det gick rätt bra för vårt företag. Tredje bästa UF-företag i Skåne, deltog i Sverigefinalen om bästa UF-företag och vår årsredovisning fick ett hedersomnämnande som bästa årsredovisning i Skåne. 

Efter året som UF-företagare satt jag några år i UF Skånes styrelse och i styrelsen för alumniverksamheten nationellt. Fick också vara med i juryarbetet vid de regionala mässorna och hjälpte till när Sverige stod som värd för den europeiska finalen i UF-företagande. 

Så, det finns ett hjärta som klappar för UF. Verkligen roligt att få komma tillbaka till UF:andet, men nu som rådgivare. 

Det är väldigt roligt att träffa dessa kreativa engagerade ungdomar. Höra deras tankar kring sitt företag och hur de ska driva sitt företag. 

Go Safe UF presenterar sin affärsidé

Igår, tisdagen den 2 februari, var det dags att presentera delårsrapporter. Aulan på Söderslättsgymnasiet var nästan full av UF-företagare, några lärare, rådgivare och jag. 

Jag kan bara erkänna att jag blev imponerad. På min tid körde vi med overhead. Numera är det självklart med PowerPointpresentationer. Mycket professionellt gjorda. Dessutom pratar man om webbshop och alla hade reklamfilmer att visa upp. Generellt sett bra och informativa presentationer. Intressant också att höra att de så öppenhjärtigt pratade om framgångar, motgångar och lärdomar. Det handlade om hur svårt det kan vara att samarbeta, komma igång med sina verksamheter och hur man får förhålla sig till konkurrenter och leverantörer. 

Go Safe UF säljer en laglig försvarsspray

Verkligen roligt att vara tillbaka i UF-andet. Riktigt kul att ”mitt” företag Go Safe UF gjorde en bra presentation, dessutom med ett gott ekonomiskt resultat. Var glad och stolt som rådgivare att få sitta och lyssna till dem. Bra gjort!

Fick idéer om hur vi som rådgivare skulle kunna bidra ännu mer. Hur vi skulle kunna koppla samman skola och näringsliv ännu mer. Hoppas jag kan vara med och utveckla dessa tankar och att jag även kommande år får vara rådgivare till nya UF-företag. Det är ju både kul och givande! 

En reaktion på ”Ungt företagande inspirerar 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s