I samtalet utvecklas Skåne

I samtalet utvecklas Skåne 

Region Skåne har en mångårig tradition och erfarenhet av att föra samtal med sina medborgare. Redan från start var medborgardialoger en viktig del av regionens utvecklingsverktyg. Lite oroande är det då när denna naturliga del verkar ha avstannat.
Vart fjärde år går vi alla till valurnorna och väljer vilka som ska styra vår kommun, vårt land och vår region. Före valdagen kampanjar politiker bittida och sent, på gator och torg. En allt för vanligt förekommande bild är att det efter valet försvinner politikerna in i sina slutna rum och dyker åter upp när det ska bedrivas valrörelse igen. En bild som skapar distans mellan de som är valda i förtroende och de som valt. Tyvärr är bilden i vissa delar sann. Det är därför dialogerna mellan valen är så viktig. Mellanvalsdemokratin är ett bra sätt att minska avståndet mellan politiker och medborgare. Medborgardialoger ger ett bredare underlag för beslut och skapar förståelse kring beslut som tas.

 

Region Skåne har haft många och intressanta medborgardialoger på olika sätt över åren. Inspel och reflektioner som breddat besluten och bidragit till utvecklingen av Skåne. På senare tid har tyvärr dessa samtal avstannat. Det är olyckligt tycker jag. Samtalen med skåningarna gör varken att besluten blir dyrare eller att de försenar processen. De bidrar till bättre beslut. Vissa hävdar att det är partiernas eget ansvar att föra dialogen, men det finns en styrka i att gå ut gemensamt och diskutera sakfrågor såsom skedde föregående mandatperiod.

 

Ansvaret för att föra dessa samtal ligger idag på respektive nämnd. Det tycker jag i grunden är bra. Det är klokt att de som sitter i kulturnämnden är ute och pratar med skåningarna om deras uppfattning och önskemål kring kultur. Det är bra tänkt att de som ska fatta beslut om skåningarnas sjukvård pratar med dem som berörs, det vill säga skåningarna.

 

Men medborgardialog handlar inte om att prata med de som enbart använder sig av regionens olika tjänster. Då är det brukardialog och rör bara de som berörs. I medborgardialoger berörs i princip alla 1,3 miljoner skåningar, även om inte vi kan prata med alla samtidigt eller om allt. Fast i nuläget pågår inte något samtal alls, förutom på stora evenemang såsom Malmöfestivalen. Det måste det bli ändring på.

 

Region Skåne har bra verksamheter. Allt som är bra kan bli bättre. Jag tror att det som kommer kunna utveckla Skåne är det goda samtalet med medborgarna. Vi kan utveckla Skåne om vi väljer att lyssna på skåningarna. Då måste samtalet återupptas igen. Det goda samtalet med skåningarna kommer kunna utveckla Skåne till en region i världsklass.

 

Ulf Bingsgård (M)

Andre vice ordförande, Demokratiberedningen i Region Skåne


Publicerad i Trelleborgs Allehanda den 12 mars 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s