Underlätta för förtroendevalda förebilder Lina

Pressmeddelande: 

Underlätta för förtroendevalda förebilder Lina

 

Efter årsskiftet tillhanda håller inte Trelleborgs kommun inte parkeringsplatser för sina förtroendevalda längre vid Rådhuset. Det är en parkering som i första hand ska användas för besökare till centrumhandeln. Förtroendevalda uppmanas att parkera vid Trelleborg Övre eller Parken.

 

” – Jag tycker grundprincipen är bra. Med tanke på att Trelleborgs Centralstation ligger i princip granne med Rådhuset funderade jag över på vilka sätt vi uppmuntrar våra förtroendevalda att välja kollektivtrafiken före den egna bilen.” säger Ulf Bingsgård (M), oppositionsråd, inledningsvis.

 

” – När jag tittar på våra tjänstgöringsrapporter och frågar kring rutiner framgår det att kommunen inte direkt uppmuntrar att de förtroendevalda att välja kollektivtrafik. Det sägs vara administrativt tidskrävande och krångligt att administrera återbetalningen.” fortsätter Ulf Bingsgård.   

 

Med anledning av detta som Ulf Bingsgård idag frågar ordförande för kommunstyrelsens utskott för hållbar utveckling Lina Wedin Hansson (MP) om hon delar problembeskrivningen. Dessutom vill Ulf Bingsgård veta om Lina Wedin Hansson har eller kommer vidta åtgärder, i så fall vilka, för att underlätta för Trelleborgs kommuns förtroendevalda att välja kollektivtrafik före bil för att ta sig till möten i Rådhuset.

 

”- Det är lätt att fatta principbeslut och tycka att trelleborgarna ska resa hållbart. Det är också därför vi som förtroendevalda ska gå före och vara goda förebilder. För att så ska ske behöver vi också ha förutsättningar för det.” avslutar Ulf Bingsgård

 

Svar och debatt i frågan förväntas på kommunfullmäktige måndag den 21 mars.

 

 

——

 

Nedan följer interpellationen i sin helhet

                                                             Interpellation

Till ordförande för kommunstyrelsens utskott för hållbar utveckling, Lina Wedin Hansson (MP) angående hållbart resande till möten  

 

Efter årsskiftet erbjuder inte Trelleborgs kommun sina anställda parkeringsplatser vid sin arbetsplats på Rådhuset. De bilburna anställda hänvisas till parkeringsplatserna vid Trelleborg Övre. Även förtroendevalda har fått sina möjligheter till parkering vid Rådhuset indragna utan hänvisas även de till Trelleborg Övre. En av anledningarna till denna förändring är så klart Rådhusets kollektivtrafiknära läge. En annan anledning är att Rådhusets parkering ska användas av besökare till Rådhuset och de som ska handla i centrum.

 

Vid närmare efterforskning verkar Trelleborgs kommun inte uppmana sina förtroendevalda att välja kollektivtrafik före biltrafik för att ta sig till mötena. Enligt uppgift grundar detta sig främst i att kompensation för kollektivtrafikbiljetter blir för administrativt komplicerat och tidskrävande. Det är oroande att signaler skickas att Trelleborgs kommun hellre ser förtroendevalda köra bil än välja kollektivtrafik.

Med anledning av detta vill jag fråga ordförande för kommunstyrelsens utskott för hållbar utveckling Lina Wedin Hansson (MP):

 – Delar du min problembeskrivning?

 – Har du eller kommer du att vidta åtgärder för att underlätta för Trelleborgs kommuns förtroendevalda att välja kollektivtrafik före bil för att ta sig till möten i Rådhuset? Om ja, vilka åtgärder?
Trelleborg 2016-03-11

Ulf Bingsgård (M)

Ledamot i kommunfullmäktige

 

En reaktion på ”Underlätta för förtroendevalda förebilder Lina

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s