Tänk att skatter kan engagera så mycket

Tänk att skatter kan engagera så mycket

 

Idag hade jag besök från Gansus lokala skattekontor. Gansu är en provins i de inre delarna av Kina med en befolkning på 25.6 miljoner invånare. Provinsens sträcker sig över ett 454 236 kvadratkilometer stort område. Provinsens huvudstad är Lanzhou, där också detta skattekontoret låg. Lanzhou har drygt 2,6 miljoner invånare.

Delegationen från Gansu var under ledning av Deputy Director General Jun Xing. Övriga i delegationen var Direcotor Jiang Jianguo från Financial Management office of Gansu Local Taxation Bureau, Director Sun Deyou från International taxation office of Gansu Local Taxation Bureau, Director Liu Yongzhi från Lanzhou Local Taxation Bureau och Director General Hai Hong från Tianshui Local Taxation Bureau samt Deputy Director General Zhao Xinming från Wuwei Local Taxation Bureau.

 

Besök från Gansu Local Taxation Bureau

Besök från Gansu Local Taxation Bureau

 

Delegationens huvudfokus var skatter. Därför kom det många frågor och blev en stor diskussion när jag presenterade Trelleborgs kommuns organisation och ekonomi. Dessutom fick jag förklara hur vårt skattesystem fungerar. Allt från hur vi lokalt fattar beslut om vår skattesats till hur systemet med statliga skatter och statsbidrag hänger samman. Den ena delen av vårt skattesystem är så klart hur vi får in pengarna. Den andra delen är själva kontrollen och ärligheten. Det blev mycket diskussioner om Skatteverkets roll, deklaration och att vi svenskar har hög moral när det kommer till att betala skatt.

Vi betalar in skatt och får välfärd tillbaka. En del i vår höga skattemoral är helt klart kopplat till vår öppenhet och transperens. Det är något som inte direkt finns i Kina och därmed större misstro till systemet. Men, det skapade en hel del diskussion och engagemang kring våra skatter eller kanske snarare vårt skattesystem. Roligt och annorlunda.

 

 

En reaktion på ”Tänk att skatter kan engagera så mycket

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s