Region Skåne kan och ska utvecklas i samtalet med skåningarna

Region Skåne kan och ska utvecklas i samtalet med skåningarna

 

Tisdagen den 26 april debatterades årsbokslutet i Region Skåne. Jag deltog i debatten och lyfte in den viktiga medborgaraspekten i olika sammanhang. Den avslutande debatten kring årsredovisningen handlade helt och hållet om medborgardialog och hur vi arbetar med det i Region Skåne.

Det framgår av den antagna strategikartan för Region Skåne att ett av fyra viktiga perspektiv för Region Skåne är medborgarperspektivet. Detta strategiska dokument finns till för att leda verksamheten från ”vision till verklighet 2015-2017”.

Av årsredovisningen, sid 15,  framgår också att nöjda medborgarna är Region Skånes främsta mål. Detta är så klart ett viktigt perspektiv att lyfta. Det handlar om medborgarnas möjlighet till deltagande i regionens utveckling. Visionen om det öppna Skåne 2030 ska förverkligas genom medborgarnas aktiva deltagande.  Viktiga och vackra ord.

I revisionsrapporten finns dock en annan syn. Här framgår det att just medborgarperspektivet inte fullt ut hanteras. Demokratiberedningens strategiska roll påtalas och nämndernas bristande engagemang för medborgardialoger får sin anmärkning.

Demokratiberedningen har en stödjande och coachande roll. Nämnderna ska vara de som är ute och för dialog med medborgarna. Revisionsrapporten visar att medborgarna glömts bort. Jag framhåller att jag tycker att beredningens stödjande och coachande roll är helt rätt. Men det saknas politiker att stödja och coacha. I debatten hävdar jag att nämndernas politiker snarare springer och gömmer sig än möter medborgare i dialoger.

Det hjälper inte att det står i nämndernas handlingar att det ska finnas ett medborgarperspektiv. Det hjälper inte att det framgår av strategikartan. Medborgardialogerna måste ske i verkligheten och inte bara på pappret.

Region Skåne har varit tidigare en framgångsregion kring sitt arbete med medborgardialogerna. Tyvärr har det arbetet stannat upp. När det gäller medborgardialoger kan bara konstateras att 2015 är ett förlorat år. Vilket också blev slutordet i debatten.

 

Ska Region Skåne nå världsklass inom hälso- och sjukvården och för regional tillväxt måste medborgarna involveras. Skåningarna måste bjudas in till dialoger för regionens framtid.

 

Gå in på Region Skånes webbsända regionfullmäktigemöte och klicka antingen på mitt inlägg under punkt 4 Årsredovisning eller gå in i sändningen på 7 timmar 23 minuter och 10 sekunder. Där är hela mitt anförande och den efterföljande debatten.

En reaktion på ”Region Skåne kan och ska utvecklas i samtalet med skåningarna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s