Med spaning på framtiden

Med spaning på framtiden

Fyra år är en lång tid. Fyra år är en kort tid. Alla tuffa förslag ska läggas under första året under mandatperioden. Lite för att folk ska glömma, men mycket för att effekten av förändringen ska ha fått genomslag. Det är knappast en hemlighet att logiken eller kanske snarare taktiken i den politiskt styrda världen är så här. Därför är det viktigt att man vet vad man vill när man får möjlighet att styra en kommun, en region eller ett land. Nog lika viktigt att veta vad man inte vill eller kan göra om man styr tillsammans med andra.

Valresultatet från 2014 kan vi inte göra så mycket åt. Det är en verklighet vi har att förhålla oss till. Vi kan lära oss av det. Reflektera och ta nya tag. Lägga ut kursen för hur vi vill se Trelleborg på 2020-talet.

Tre arbetsgrupper kommer att tillsättas för att klura ut våra vallöften till valet 2018. Vi har identifierat tre områden som vi känner kan vara bra att bygga upp ett valprogram kring. Det handlar om att leva i Trelleborg, ett levande Trelleborg och uppleva Trelleborg. Givetvis menar vi hela Trelleborgs kommun. Det finns schematisk uppdelning vilka politikområden som tillhör vilket område, men gränserna är inte knivskarpa. Hellre för många idéer och tankar än för få̊.

Leva i Trelleborg kommer handla om vår politik om hur vi vill att man som invånare i kommunen ska ha det. Det kan handla om bildningsfrågor, äldreomsorg, sociala frågor, arbetsmarknad, tillväxt, näringsliv men även tekniska och medborgarservicefrågor.

Levande Trelleborg kan handla om klimat- och miljöfrågor, byggnadsfrågor, näringslivsfrågor, bredband och integration. Hur skapar vi en levande stad och landsbygd? Vilka är våra visioner för hur Trelleborg ska se ut i framtiden? Hur ser vi till att visionen om Sjöstaden blir verklighet?

Uppleva Trelleborg handlar om att skapa en attraktiv kommun. Hur ska vi ge förutsättningar för en bra och meningsfull fritid i Trelleborg? Hur kan kulturlivet få kraft att leva? Hur ska fler besökare lockas till Trelleborg?

Vi kommer så klart bygga vårt program efter vår ideologi men utifrån de inspel vi får från våra medborgare. I samband med Långlördagen i april var vi ute och lyssna på trelleborgarna och antecknade deras synpunkter. Det kommer vi göra igen.

Framtidens politik kommer vi utforma utifrån att lyssna på trelleborgarna, med grund i vår ideologi och i samarbete med våra vänner i Liberalerna. Vallöften som vi är beredda att stå för och genomföra efter valsegern 2018. Det går inte att sitta och vänta. Det gäller att vara förberedd och vara beredda att agera. För fyra år är en lång tid som går snabbt. Vi har mycket vi vill och kan göra.

 

Denna text publicerades som ledartext i tredje numret av Blå Trelleborg, medlemstidningen för Moderaterna i Trelleborg, i maj 2016.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s