Pressmeddelande: Bered plats åt en nationell minoritet 

Pressmeddelande:

Bered plats åt en nationell minoritet

 

Idag lämnar oppositionsrådet Ulf Bingsgård (M) in en motion i syfte att stärka och tydliggöra Sverigefinnarnas roll och inflytande i Trelleborgs kommun. Sverigefinnarna är en av de fem nationella minoriteter. Trelleborgs kommun är sedan 1 februari 2015 förvaltningsområde för den finskan.

 

”- Efter en utbildningseftermiddag kring de nationella minoriteternas ställning och rättigheter i Sverige stod det klart för mig att vi behöver göra mer för Sverigefinnarna i Trelleborg.” säger Ulf Bingsgård i en kommentar till motionen.

 

De två instanser där företrädare för Sverigefinnarna borde finnas är Hälso- och Trygghetsrådet och i Tillgänglighetskommittén. Deras representation ska vara på samma villkor som övriga ledamöter och ersättare i nämnda råd och kommittéer.

 

”- Motionen syftar till att vi ska komma i fas med lagstiftningen och ta vårt ansvar som förvaltningsområde för denna nationella minoritet. Jag hoppas därför att denna motion blir behandlad skyndsamt” säger Ulf Bingsgård i en avslutande kommentar.

 

Ulf Bingsgård nås för kommentarer på 0708-81 7110

 

——

Nedan följer motionen i sin helhet

 

Motion
Bered plats för Sverigefinnarna

 
Den 1 februari 2015 blev Trelleborgs kommun förvaltningsområde för finskan. En del i uppdraget att vara förvaltningsområde är att möjliggöra för företrädare för den nationella minoriteten att vara med i våra beredande råd.

Deras representation ska vara på samma villkor som övriga ledamöter och ersättare i nämnda råd och kommittéer. De två instanser där företrädare för Sverigefinnarna borde finnas är Hälso- och Trygghetsrådet och i Tillgänglighetskommittén.

 

Jag yrkar:

  • att en plats bereds i Hälso- och Trygghetsrådet samt en plats i Tillgänglighetskommittén för en representant med ersättare representerande sverigefinnarna i Trelleborg

Trelleborg 2016-07-20

Ulf Bingsgård (M)
Ledamot i kommunfullmäktige

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s