Besöket från Jilin-provinsen fick träffa Ungdomsforum

Besöket från Jilin-provinsen fick träff Ungdomsforum

 

Dagens besök från Kina var ungefär som vanligt, men ändå väldigt annorlunda. Som vanligt utifrån upplägget med information om Trelleborg. Ytterst ovanligt då de åtta ungdomarna i Ungdomsforum var med i Sessionssalen under besöket.

Jilin är en provins i nordöstra Kina med drygt 27 miljoner invånare, fördelat på en yta om 191 000 kvadratkilometer. Delegationen var under ledning av Gu Hongming, Director över Department of Commerce of Jilin. Med i delegationen var också sektionschefen Hua Yanhui vid Department of Commerce of Jilin, Nan Yi, Predisent för Jilin Wanyang Overseas Service Co., Ltd., Sun Liang, Manager, Jilin Rusen Labor Dispatch Co., Ltd., Wan Lina, Vice Manager, Jilin Rusen Labor Dispatch Co., Ltd., Hao Hongjun, Manager, Jilin Hongyue International Human Resource Development Co., Ltd., Liu Yubao,President, Changchun Baojie Heavy Machinery Distribution Co., Ltd.,  Huo Guang, General Manager, Changchun Baojie Heavy Machinery Distribution Co., Ltd.,  Zou Jingtao, Executive Director, Jilin Taiheng Imp. & Exp. Trading Co., Ltd.

Delegationen från Jilin-provinsen på plats i Sessionssalen

 

Stort fokus hamnade på de sociala frågorna. Det blev information om hur det svenska pensionssystemet fungerar och hur vi arbetar med att ta hand om våra äldre. Jag fick förklara systemet kring hemtjänst, biståndsbedömning och vår äldreomsorg. De var väldigt nyfikna på detaljer kring ersättningsnivåer, antal äldre i eget boende kontra på äldreboende. Dessutom fick jag förklara upplägget med att ha privata utförare i denna verksamhet och hur det inte påverkar vad brukaren behöver betala.

Ungdomsforum är med och tar emot delegationen från Jilin

Ungdomsforum är med och tar emot delegationen från Jilin

En annan del av samtalet handlade om utbildning. De undrade om det fanns möjlighet till en kinesisk skola i Trelleborg/Sverige. De ville få reda på hur vi skulle kunna få till stånd ett utbyte av elever mellan Sverige och Kina. Det var bra att Ungdomsforum var med på träffen för då kunde de förklara upplägget kring valbara språk och hur skolan är fungerar.

Erbjudande kom också att hyra in kinesisk arbetskraft till våra olika projekt. Jag tackade vänligt nej till detta. Däremot var jag mer positivt inställd till någon form av framtida samarbete kopplat till utbildningssektorn. Kan vara spännande att ha en kinesisk skola här.

 

Delegationen från Jilin-provinsen och Ungdomsforum

Delegationen från Jilin-provinsen och Ungdomsforum

 

 

 

En reaktion på ”Besöket från Jilin-provinsen fick träffa Ungdomsforum

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s