Skatt, skatt och åter skatt

Skatt, skatt och åter skatt

 

Idag kom sex personer från olika skatteverk i Anhui-provinsen i östra Kina. Provinsen i sig har drygt 60 miljoner invånare. Delegationens medlemmar kom från städerna BoZhou, SuZhou, WuHu, HuangShan och TongLing. De var sex av drygt 800 000 tjänstemän som jobbar på skatteverken i Kina och ställde många frågor kring vårt skattesystem. Det som förvånade dem mest var att vi inte har kommunala skattekontor, utan att staten sköter allt åt oss.

Besökarna antecknar medan jag berättar om Trelleborg och svenskt skattesystem

Besökarna antecknar medan jag berättar om Trelleborg och svenskt skattesystem

 

Delegationen var under ledning av Zheng Shengliang, Deputy Director vid AnHui local Taxation Bureau. Med i delegationen fanns Ni Min,  Director vid BoZhou local Taxation Bureau, Tao Zhouqing, Director, SuZhou local Taxation Bureau, Zha Rangping, Director, WuHu local Taxation Bureau, Wang Jiarui, Deputy Director vid HuangShan local Taxation Bureau och Shi Wenbin, Director vid TongLing local Taxation Bureau.

Jag hann inte riktigt med den ordinarie presentationen för de ställde så många frågor. Det är klart att många frågor väcks när jag berättar om vårt välfärdssystem och hur det är finansierat. Dels var de intresserade av välfärdstjänsterna, dels även själva uppbyggnaden kring hur skatterna betalas. De undrade om det gick att klaga på skatterna, om man tycker att man betalar för mycket. Skrattade för mig själv…

Vi kom också in på att det får anses vara onödigt att kommunala bolag betalar för mycket statlig skatt om de kan investera lokalt istället. Kom in på diskussioner kring de skattemässiga fördelarna av att ha kommunala bolag i en koncern. Pratade också om Sjöstaden och projekt Kuststad 2025 och de kommande behoven av investeringar.

Jag har lite svårt att övertyga dem om att det är tufft ställt mål att växa från dagens 43 600 invånare till 50 000 invånare fram till år 2028. Men de frågade snällt om vilken strategi vi hade tänkt använda oss av för att nå målet. Berättade om att det nås via inflyttning och att det föds fler trelleborgare.

Delegationen från Anhuiprovinsen

Delegationen från Anhuiprovinsen

 

En kul grej var att de undrade varför Trelleborg heter Trelleborg. Det gav mig anledning att berätta om vårt vikingatida arv och Trelleborgen. Normalt sett brukar jag ha med Trelleborgen i presentationen, men på grund av tidsbrist fick jag hoppa över ett par bilder. Turligt att de frågade om något som det fanns fina bilder att visa upp.

En reaktion på ”Skatt, skatt och åter skatt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s