Vår organisering och skatter väcker intresse

Vår organisering och skatter väcker intresse

Idag fick jag möjlighet att välkomna en delegation från Shenzhen i Guangdongprovinsen i sydöstra Kina. En stad i närheten av Hong Kong med drygt 11 miljoner invånare.

Delegationen var under ledning av Wang Qingke, Director, Shenzhen Municipal Government Structuring of Staffing Committee. Med på besöket varPeng Shan, Director, Shenzhen Municipal Futian District   Government Structuring of Staffing Committee, Song Guoshuai, Deputy Division Director, Shenzhen Municipal Government Structuring of Staffing Committee, Wang Jun, Deputy Division Director, Legislative Affairs Office of Shenzhen Municipal People’s Government samt Huang Guoyong, Principal Staff Member, Shenzhen Municipal Government Structuring of Staffing Committee.

Delegatonen från Shenzhen

Delegatonen från Shenzhen

 

 

Dagens samtal handlade mycket om hur vi organiserar kommunen. En tämligen traditionell nämndstruktur med tydliga ansvarsområden. Samtalet handlade om hur vi agerar som myndighet, till exempel vid miljötillsyn men även vem som sköter parkeringsövervakningen.

Det blir rätt klart att just den traditionella ansvarsuppdelningen mellan stat, region och kommun inte är något som direkt är tillämpligt i Kina. De blir lite undrande hur man kan lita på att staten betalar ut rätt mängd skattmedel till kommunen. Varför sköter inte kommunen eller regionen detta själva? En del i förklaringen kan säkerligen finnas i det politiska systemet, men jag tror det handlar mycket om traditioner, historia, folkmängd och framförallt geografiskt område.

Något som imponerar är hur mycket pengar vi spenderar årligen på skola och vård. Personaltäthet i både den kommunala omvårdnaden och i skolan är helt annorlunda i Kina än här. De undrade om ideella föreningar fick lov att vara med och hjälpa till med arbetet, men jag berättade att det gör de inte. MEN samtidigt lyfte jag fram att möjligheter finns tack vara Trelleborg Tillsammans.

Detta var första gången som det blev tydligt att, kanske inte alla, pratade engelska. Ledaren för delegationen hade säkerligen gärna haft föredragningen på engelska. Jag höll den ändå på svenska, för jag tyckte att tolken skulle få jobba lite.  😉

De lyssnar uppmärksamt och antecknar flitigt.

De lyssnar uppmärksamt och antecknar flitigt.

En reaktion på ”Vår organisering och skatter väcker intresse

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s